Column: Klaagmuur

Foto:

De vakantieperiode is weer aangebroken. Tijd om even gas terug te nemen en voor velen ook tijd om letterlijk afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen. Even weg uit de sleur en op zoek naar rust en/of avontuur. Kortom: Nederland trekt er weer massaal op uit voor een welverdiende vakantie. 

Gelukkig zijn de meesten van ons gezegend met goede vrienden, familie of zelfs buren die tijdens onze afwezigheid een oogje in het zeil houden, de vuilcontainer aan de straat  zetten, misschien wel de plantjes water geven en de visjes voeren. Beter een goede buur dan een verre vriend is dan ook een gezegde dat hierop helemaal van toepassing is.

In Doornenburg echter zijn er mensen die niet zo blij zijn met een zekere buur die een oogje in het zeil wil houden. Dit heeft echter niets met de vakantietijd te maken dan wel met het feit dat de beste buur voornemens is een nieuwe woning te gaan bouwen met een immens hoge toren van maar liefst 8 meter hoog. Vanuit deze toren kan hij dus niet alleen ongegeneerd een eind van zich afkijken maar vanuit dit bouwwerk zal hij ook onbelemmerd in de tuinen van zijn achterburen kunnen kijken.

1

De toren is echter niet het enige waarover de buren zich beklagen. Ook hun eigen uitzicht zal aan banden worden gelegd door de aanleg van een 34 meter lange- en 5 meter hoge muur die geplaatst zal worden over de  gehele lengte aan de achterkant van zijn perceel aan de Blauwe Hoek. De muur, alsmede de woning met toren, zullen worden gebouwd met zwarte stenen. De mensen worden daardoor letterlijk zwartkijkers mits de plannen doorgang zullen vinden.

Deze specifieke buur is namelijk al  jaren aan het proberen om zijn bouwplannen erdoor te krijgen, tot nu toe nog zonder resultaat. Met de nadruk op “tot nu toe” want inmiddels is het bestemmingsplan dusdanig aangepast, zijn de benodigde handtekeningen gezet en heeft de welstandscommissie gezegd dat dergelijke woningbouw prima in de buurt past??? Niets staat hem dus meer in de weg om de zwarte doodskist met uitkijktoren te gaan realiseren.

De buurtbewoners echter probeerden er nog alles aan te doen om de bouw te stoppen, derhalve hebben er ook verschillende gesprekken met leden van de raad plaatsgevonden waarin alle bezwaren duidelijk uiteen werden gezet. Ze vrezen naast de aantasting van hun woongenot ook parkeerproblemen omdat de inrit van de woning aan hun straat zal komen te liggen en ze zijn terecht bang voor schade aan hun huizen indien er geheid gaat worden. Redelijke bezwaren die terdege serieus genomen dienen te worden.

Tijdens de laatste raadsvergadering stond dit item dan ook, niet geheel toevallig, als allerlaatste agendapunt op de planning. Na een lange vergaderavond en met de zomerreces in het zicht zou niemand nog zin hebben om hier nog een uitgebreide discussie over aan te gaan. Het resultaat laat zich dus raden. Op de  SP, de PvdA en Groen Links na vond de meerderheid van de raad het financiële belang van de uitkijktorenbuur toch zwaarder tellen dan de leefbaarheid van de omwonenden. De zwarte bouwplannen kregen dus groen licht. De bewoners van de Mulderswei, want daar hebben we het hier over, zijn hierdoor tegen een figuurlijke muur van onbegrip en onwelwillendheid opgelopen en zitten dus binnenkort letterlijk met een zwarte muur en een uitkijktoren in hun “achtertuin”.

Tja en wat kun je dan nog doen? Tijd voor hen om te zijner tijd ook maar eens een hele lange vakantie in te plannen, eentje waarbij ze zich in ieder geval geen zorgen hoeven te maken over wie er een oogje in het zeil gaat houden. Want daar hebben ze binnenkort geen (verre) vriend meer voor nodig.  Lang leve de GOEDE BUUR?!

Fijne vakantie allemaal.

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

Joyce Derksen is inwoner van Doornenburg die haar columns met een knipoog schrijft, „want een dag niet gelachen!”. Zij schrijft op persoonlijke titel over de actualiteit in Lingewaard, haar mening is niet perse die van Lingewaard Nieuws.

———————————————————————————————————————-

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen