Column: Circus Lingewaard

De schoolvakanties in onze gemeente zijn inmiddels bijna ten einde en iedereen gaat- of is alweer aan het werk, dus dan is het meestal tijd om de balans van de afgelopen zomer op te maken en de vakantie tegen beter weten in af te sluiten. In Doornenburg doen de kinderen dat door middel van het kinderdorp dat traditioneel in laatste week van de vakantie plaatsvindt.

Dit jaar al voor de veertigste keer. Dus zo lang mijn nederige persoontje op deze aardkloot rondloopt is er al een kinderdorp geweest in Doornenburg. Een tijdelijke nederzetting onder de rook van de grote machtige burcht die de hele week de wacht lijkt te houden over de schattige zelf gefabriceerde huisjes die daar op de maandagmorgen in no-time uit de grond schieten.
Ooit, ergens in die afgelopen veertig jaar, had ik de eer om een week lang de Burgemeester te zijn van dit kinderdorp. Ze waren daar toen de tijd al ver vooruit want het ging hier om een gekozen burgemeester. De kinderen maakte borden met de naam erop van diegene op wie ze wilden stemmen en liepen dan met die borden en de naam schreeuwend rondjes door het kinderdorp. Degene met de meest luidruchtige aanhangers won de verkiezing. Je zou dus kunnen zeggen dat ik niet op basis van mijn kwaliteiten werd gekozen maar op basis van het aantal vrienden die om het hardst hadden geschreeuwd. Vriendjespolitiek in zijn puurste vorm dus. 
Gelukkig waren de taken van de burgemeester destijds niet al te zwaar en beperkten deze zich meestal tot het officieel openen van de dag en het omhangen van diverse medailles. Tegenwoordig is er aan het kinderdorp een jaarlijks thema verbonden en wordt de titel “burgemeester” vervangen door bijvoorbeeld Sheriff, Opperhoofd of zoals dit jaar Circusdirecteur.
Het thema van afgelopen week was dus “Circus” waarbij er wel een heel toepasselijke link kon worden gelegd naar het circus dat zich de laatste tijd ook in onze gemeente leek af te spelen. Zo hadden we daar de omroep Lingewaard lokaal waarbij het een (media)circus achter de schermen bleek te zijn met een, naar men zegt, leeuwentemmer aan het roer en waarbij de circustent zich na een leegloop nu weer moet gaan vullen met nieuwe artiesten die moeten gaan proberen de boel nieuw leven in te blazen. Aan deze act zal  denk ik vast nog uitgebreid gesleuteld moeten worden.
En daar verschenen opeens ook aan aantal illusionisten ten tonele bij diverse Lingewaardse supermarkten die dachten het aanwezige publiek even om de tuin te kunnen leiden door er razendsnel met gestolen spullen vandoor te gaan om vervolgens in rook op te gaan. Maar deze truc werd door oplettende kijkers uiteindelijk toch doorzien en hun act is inmiddels uit het programma geschrapt.
En nu komt het circus rondom De Kinkel en het kerkplan opeens ook weer om de hoek kijken, waarbij er in de piste nog steeds een strijd woedt over wel of geen behoudt van de Kinkel, de deadline voor het aanvragen van subsidie m.b.t het kerkplan met rasse schreden nadert en het publiek ademloos toekijkt hoe dit af zal gaan lopen.  
Gelukkig werd de act rondom het kruispunt Doornenburg wel tot een goed einde gebracht deze zomer, zij het met de nodige vuurspuwers en kamelenbulten.
Zo zien we maar weer op ieder (politiek) toneel kennen we zo onze clowns, onze waaghalzen, onze illusionisten, onze vuurspuwers, onze paradepaardjes en onze spreekstalmeesters. Soms gaat een act perfect en soms moet hij hier en daar wat bijgeschaafd worden om de aandacht van het aanwezige publiek vast te kunnen houden en hun goedkeuring weg te kunnen dragen. Ik ben heel benieuwd welke acts en artiesten we de komende tijd nog in de piste van circus Lingewaard kunnen gaan verwachten, en ik ben er niet bang voor dat er vast ook weer een keer flink met de zweep geslagen zal gaan worden om de boel weer in het gareel te krijgen of te houden.
Voorlopig geniet ik nog even van de herinneringen aan mijn tijd als burgemeester en aan de veertig jaar kinderdorp waarin er eigenlijk nooit politieke wissewasjes waren, alles heerlijk zijn gangetje ging en iedereen genoot in zijn of haar eigen kleine wereld waar alleen maar plaats was voor plezier…..De perfecte samenleving.
————————————————————————————————————————
Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.
———————————————————————————————————————–
Joyce Derksen is inwoner van Doornenburg die haar columns met een knipoog schrijft, „want een dag niet gelachen!”. Zij schrijft op persoonlijke titel over de actualiteit in Lingewaard, haar mening is niet perse die van Lingewaard Nieuws.
———————————————————————————————————————-

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen