Dure vragen van gemeenschapsgeld 

Foto:

Op 12 augustus 2014 werden we opgeschrikt door een bericht in de Gelderlander, “Leegloop van vrijwilligers bij omroep Lingewaard Lokaal”. Dit bericht werd voorafgegaan door een email aan politieke partijen. De SP maakte zich ongerust over de situatie en ging over tot het stellen van schriftelijke vragen aan het College van B&W op 13 augustus 2014. In de loop van die week kondigden Wim Evers (eindredacteur) en zijn levenspartner Mariël Dröge, o.a. bestuurslid van Stichting HTV Lingewaard, hun vertrek aan.

Vorig jaar verkreeg de zender met politieke steun de zendmachtiging voor Lingewaard op grond van het grote aantal vrijwilligers. In zo’n situatie verwacht je snel optreden van het bestuur richting vrijwilligers. Helaas gebeurde dit niet. Op initiatief van een vrijwilliger werd op 15 augustus een vergadering bijeengeroepen voor zowel oud vrijwilligers als nog actieve vrijwilligers. Kortom de SP maakte zich niet voor niets ongerust. Wel jammer dat ze in hun vraagstelling aan het college meenden te moeten opmerken dat zich bij de SP Hulpdienst een oud vrijwilliger met een klacht had gemeld over ongewenst gedrag. Ik neem aan dat die Hulpdienst maar één ding in zo’n situatie kan doen, adviseren om een aanklacht in te dienen en zeker niet de publiciteit te zoeken.

Hoe dan ook, de vragen waren duidelijk gesteld en zoals in zo’n situatie gebruikelijk, wordt een ambtenaar ingeschakeld door het college om onderzoek te doen en de antwoorden voor te bereiden. Zo kan iedere partij dus schriftelijk vragen stellen over bepaalde kwesties. Recent deed ook B06-L2000 zoiets naar aanleiding van de varkensstal uitbreiding in Gendt en het centrumplan in Huissen. GroenLinks over verblijfsgerechtigden en de SP over Huishoudelijke hulp toelage.

De antwoorden op de SP vragen door het college over Lingewaard zijn geschreven op 28 augustus 2014 en verzonden op 13 september 2014. De laatste weken hebben de ontwikkelingen bij de omroep niet stilgestaan en daarom zijn de antwoorden niet helemaal meer up to date.

Zoals bekend heeft het geformeerde Crisis Team (CT) vanuit de vrijwilligers voor het eerst een afspraak met het bestuur gehad op 19 augustus met als resultaat dat op 20 augustus een gezamenlijk persbericht werd verzonden met daarin vermeld de intentie dat partijen verder zouden praten en in afwachting daarvan geen berichten naar buiten gebracht zouden worden. Het CT heeft bijna drie weken moeten wachten alvorens een tweede afspraak gemaakt kon worden met het bestuur.

Daarin stelde het CT een compleet team van 5 personen gereed te hebben om de bestuursfuncties over te nemen. Toch een prachtig aanbod voor een Stichting in nood! Helaas werd ‘nee’ gezegd tegen het aanbod en werden eisen gesteld over functies en personen. Hieraan kan nog worden toegevoegd dat er compleet onduidelijkheid bestond over wie er nu daadwerkelijk in het bestuur zat. De voorzitter zette op twitter dat hij al maanden geleden was afgetreden, terwijl de op 14 augustus plotsklaps benoemde penningmeester niet in functie is geweest, omdat is verzuimd hem in te schrijven bij de KvK. Dit dient altijd binnen een week te gebeuren. Bij navraag bleek dat sinds november 2013 een compleet onbekend persoon als penningmeester bij de KvK geregistreerd staat!

De kardinale vraag is, wie is nu eigenlijk eigenaar van alle apparatuur? Stichting HTV Lingewaard, Huissen TV of Wim Evers privé? Even voor de herinnering, een aantal jaar geleden is een zogenaamde kerstmarathon gehouden waar de opbrengst was bestemd voor aanschaf van apparatuur voor Huissen TV. Een financieel succesvolle actie. De vooral Huissense gemeenschap droeg daarbij een belangrijk steentje bij. Gewoon gemeenschapsgeld dus!

Dit alles bij elkaar was aanleiding voor het CT het team op te heffen per 8 september 2014. Inmiddels hebben de vrijwilligers, die garant staan voor voortzetting van de uitzendingen, aangegeven dit tot uiterlijk 13 oktober te willen doen. Daarbij hebben zij gesteld dat zij op geen enkele manier door willen met het huidige bestuur, die het afgelopen jaar nogal wat steken heeft laten vallen. Denk alleen maar aan het verzuim van de installatie van het PBO.

Kortom, mismanagement door de eindredacteur en wellicht onbehoorlijk bestuur bij de Stichting. Verder valt hier aan toe te voegen dat de wethouder uiterlijk 1 oktober 2014 moet weten of hij subsidie in de begroting 2015 op moet nemen. Spannend voor iedereen die hierbij betrokken is, vooral voor die goedwillende vrijwilligers.

En nu terug naar mijn titel van deze column. Prachtig dat politieke partijen schriftelijke vragen, conform art. 41 RvO, kunnen stellen aan het college. Echter van het prijskaartje ben ik hevig geschrokken.

Met de beantwoording van de SP vragen over de omroep is een ambtenaar 7 uur bezig geweest x € 95,– per uur = € 665,–. Stel dat een partij iedere maand een schriftelijke vraag stelt dan is dat op jaarbasis bijna € 8.000,– per jaar. En er zijn 9 partijen. Dat is heel wat gemeenschapsgeld!

Tot slot, vandaag las ik in Het Gemeente Nieuws dat er een bestuurswisseling heeft plaats gevonden bij Stichting Zwitserse Week Bemmel. Goed om te lezen, het kan dus wel. Vertrouwen in elkaar, geen schriftelijke vragen aan het college en ook geen kosten.

Voor zover als bekend praat het bestuur op dit moment wederom met een aantal kandidaat bestuursleden. Deze kandidaten willen tot het uiterste gaan de zender in de lucht te houden, maar blijven afhankelijk van het nog zittende bestuur van HTV Lingewaard. Het blijft onduidelijk of het bestuur nog uit één of twee personen bestaat.

Ik gun het bestuur van HTV Lingewaard en de gewaardeerde vrijwilligers ook zo’n soepele bestuursoverdracht zoals in Bemmel!

Bert Gerritsen

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.nl’.

———————————————————————————————————————-

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen