Column: Vakantiekriebels

We hebben denk ik allemaal wel eens door vakantiebrochures gebladerd of het internet afgespeurd naar de perfecte vakantiebestemming. Passend bij ons budget en geheel aansluitend op onze wensen. De foto’s en omschrijvingen van diverse accommodaties, voorzieningen en omgeving namen we zeker weten mee in ons besluit om de betreffende vakantie wel of niet te boeken.

Helaas komt het maar wat vaak voor dat, eenmaal op de plaats van bestemming, de werkelijkheid bij lange na niet kan tippen aan wat ons van tevoren werd beloofd. Een ronduit smerige kamer, een bouwvallige stacaravan, geen uitzicht op zee maar aankijken tegen de muur van het naastgelegen appartementencomplex, restaurants met ondeugdelijk voedsel, slecht onderhouden sanitair, noem maar op. Diverse t.v. programma’s zijn er inmiddels al mee gevuld en vaak kon er pas bij tussenkomst van de presentator en onder druk van heel meekijkend Nederland tot een passende oplossing worden gekomen.

Hieraan denkend kom ik vanzelf bij onze gemeente Lingewaard uit. Bij diverse partijen en het daaruit voortvloeiende college dat ons in verkiezingstijd de mooiste plaatjes en vooruitzichten voorhielden. Die ons waar voor ons geld garandeerden en hele verkiezingsprogramma’s vulden met prachtige vergezichten en belevenissen.

Vele Lingewaarders  hebben destijds hun keuze in het stemhokje dan ook gemaakt op basis van deze aanlokkelijke brochures waar we bijna tot vervelens toe mee om de oren zijn geslagen.

Nu, ruim zes maanden later, blijkt ook hier dat sommige zaken mooier geschetst werden dan ze in werkelijkheid zijn. Anders dan de veelbelovende titel van het coalitieprogramma deed vermoeden, is vooral de afgelopen tijd meerdere keren gebleken dat ons college er nog lang niet aan toe is om al echt in vertrouwen losgelaten te worden. 

Tot tweemaal toe werd het belang van het individu boven het belang van de meerderheid gesteld. Zo werd er een bestemmingsplan aangepast zodat er een zwarte blokkendoos met megatoren en foeilelijke muur kan worden gebouwd in Doornenburg en werden de geluidsnormen dusdanig aangepast dat niets een uitbreiding van de varkensstal in Gendt meer in de weg staat. In beide gevallen hebben de omwonenden het spreekwoordelijke nakijken en voelen zij zich in de kou gezet door de besluiten van het college.

Wederom steekt het gesteggel rondom de MFC’s weer de kop op waarbij het Stadhues Comité en enkele oppositiepartijen zeggen verrast te zijn door het besluit het Stadhues te verbouwen voor de huisvesting van ouderen tijdens de verbouwing van Sancta Maria. Er wordt door PvdA en D66 zelfs gezegd dat met name de lokale partijen hun verkiezingswinst te danken hebben aan het beloofde behoud van het Stadhues als sociaal cultureel centrum. Mooie brochure dus maar de werkelijkheid pakt wederom anders uit. 

Veel besluiten die er tot nu toe genomen zijn of juist niet genomen zijn wekken irritatie, onbegrip en woede op bij de Lingewaarders en lijken de burgers in sommige gevallen in twee kampen te verdelen.

Zo hebben we de voorstanders van het Kerkplan, tegen de voorstanders van verbouwing van de Kinkel. Helaas blijkt dat deze kampen zich niet alleen onder de burgers bevinden maar ook in het college en gemeenteraad zijn sommigen niet (meer) in staat om objectief naar beide opties te kijken en hebben ze hun voorkeur stiekem al lang vaststaan. Dit is helaas ook een erfenis van het vorige college.

Inzet van dit college is in ieder geval  ook om meer transparantie te creëren en open te zijn in hun communicatie naar de burger toe. De inrichting van het gemeentehuis was er met de open ruimtes in ieder geval al op aangepast maar er wordt wederom nog eens 31.982,00 euro uit het (door ons betaalde?) bouwdepot gehaald om een glazen wand te gaan plaatsen zodat de wethouders hun gesprekken wat meer privé kunnen houden. College Lingewaard …Glashelder….maar dan wel alleen voor het oog??!

Zo zien we maar weer: net als bij sommige vakanties worden bij het college de beloftes uit de getoonde brochures ook niet altijd waargemaakt en komen de kiezers dus soms lelijk bedrogen uit.

Helaas zijn hiervoor nog geen televisieprogramma’s waar Lingewaarders de hulp in kunnen roepen van derden, die onder het toeziend oog van de kijker alles haarfijn uit de doeken doen en een acceptabele oplossing forceren. Ook zijn er nog geen sites op internet te vinden waar we de beoordelingen en ervaringen van anderen er op na kunnen slaan.

Net als bij onze vakanties willen wij ook hier waar voor ons geld waar we het hele jaar hard voor werken en voor sparen. En eisen wij dat de mooie plaatjes die ons werden voorgehouden, op waarheid berusten. Zodat we kunnen zeggen: we hebben de juiste keuze gemaakt. Maar ZOOVER zijn we in Lingewaard nog lang niet.

Ik weet niet hoe het met u zit maar ik ben inmiddels wel weer aan vakantie toe. Dus kom maar op met die brochures!

Joyce Derksen

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

Joyce Derksen is inwoner van Doornenburg die haar columns met een knipoog schrijft, „want een dag niet gelachen!”. Zij schrijft op persoonlijke titel over de actualiteit in Lingewaard, haar mening is niet perse die van Lingewaard Nieuws.

———————————————————————————————————————-

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen