Column IJzersterk

De afgelopen tijd wordt er steeds meer gesproken over de robotisering van onze samenleving. De angst dat robots straks ons werk over gaan nemen. En dan gaat het hier vooral over laagbetaald werk. Robots die schoonmaakwerkzaamheden over gaan nemen en magazijnwerkers kunnen gaan vervangen en de opkomst van de zelfsturende auto zodat de taxichauffeurs straks langzaamaan overbodig gaan worden.

De kans is reëel dat binnen niet afzienbare tijd meer en meer robots op de arbeidsmarkt zullen verschijnen. Immers ze zijn goedkoop, snel, nooit ziek, werken 24 uur per dag, vragen nooit om loonsverhogingen, worden niet vertegenwoordigd door vakbonden en staken niet.

Gekeken naar de Lingewaardse perikelen probeer ik me eens voor de stellen hoe het zou zijn als onze politieke schaakstukken vervangen zouden worden door robots. 

Zouden er dan beslissingen genomen gaan worden puur gebaseerd op rationaliteit en de feiten zonder de invloed van persoonlijke voorkeuren, vetes, afgunst en kortzichtigheid? Waarschijnlijk zouden deze emoties dan niet in de weg staan bij de besluitvorming zoals ze dat wel deden rondom onder andere de coalitievorming en de soap rondom kerkplan en Kinkel.

Als Lingewaard bestuurd zou worden door robots zou er nooit geld uitgegeven worden dat er in werkelijkheid helemaal niet is. Zouden er dingen besloten worden op basis van zekerheid en zou ieder risico op basis van kansberekening bij voorbaat  al uitgesloten worden. (Openbare) raadsvergaderingen zouden niet meer aan de orde zijn want alle communicatie zou via de digitale snelweg verlopen. Geen verhitte discussies meer, geen oneman/vrouw-shows, geen burgermoeder die de zaal tot de orde moet roepen en geen “dure” vragen meer van de raadsleden. 

Ook zouden de eigen agenda’s geheel van de baan zijn. Met hier en daar de nodige smeerolie zou alles zo’n beetje op de automatische piloot gaan verlopen.

Klinkt misschien wel ideaal maar wat zal dat een saaie bedoening worden. We klagen er met zijn allen vaak over maar geef toe, het is toch heerlijk om af en toe toeschouwer te mogen zijn van alles wat er op het politieke toneel gebeurt. We lachen erom of we mopperen erover, sommigen klimmen in de pen en anderen gaan uit protest nooit meer stemmen. 

Maar we mogen blij zijn dat onze gemeente bestuurd wordt door echte mensen en geen gevoelloze hoopjes metaal, al kunnen sommigen wel kei- en keihard zijn en soms hun eigen  staaltje van onkunde en/of stupiditeit ten toon spreiden. Dan zou je soms willen dat er wel een aan- en uitknop op deze persoon zat.

Gelukkig maar dat politiek Lingewaard bestaat uit mensen. Want deze mensen zijn in tegenstelling tot hun beoogde ijzeren variant in staat om te luisteren naar wat de burger bezighoudt en te herkennen waar hun behoeftes en wensen liggen en daar mee aan de slag te gaan. En ja, ze maken inderdaad ook fouten maar hierdoor zijn ze in staat om te groeien en beter te worden in wat ze doen. Al moeten sommigen nog wel leren om ook toe te geven dat ze fout zaten en bereid zijn om wat water bij de wijn te doen om tot een acceptabele oplossing te komen.

En eerlijk is eerlijk, het is ook wel fijn dat ze de schop onder hun kont die af en toe hard nodig is ook daadwerkelijk kunnen voelen.

Laten we met zijn allen maar hopen dat onze bestuurders nooit op de automatische piloot gaan werken en altijd in hun achterhoofd houden dat ze het doen voor die andere groep mensen, de inwoners van onze mooie gemeente. Laat ze niet louter handelen óp gevoel maar juist ook mét gevoel. In alle oprechtheid openheid en vooral met de nodige nuchterheid en een vleugje humor.

Dan hebben wij geen robots nodig en staan we ijzersterk

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen