Lingewaard geeft startschot aan strijd tegen zwerfvuil

Foto: duurzaamheidskompas.nl

Op 10 april trapt wethouder Theo Peren de campagne af om zwerfvuil in Lingewaard fors te verminderen. De aanpak bestaat uit acht projecten om zwerfvuil te voorkomen en op te ruimen. Dit gebeurt samen met inwoners, partners en vrijwilligers. Lingewaard wil een schone en actieve gemeente zijn.

Snel reageren en gedrag veranderen

Zwerfvuil ontstaat doordat mensen afval op straat gooien of in de natuur. In 2017 zet de gemeente extra mensen in om snel te reageren op meldingen en om prullenbakken vaker leeg te maken. Bij het inzamelen van vuil worden verenigingen betrokken. Maar het gedrag van mensen zal ook moeten veranderen. Daar is de communicatie vooral op gericht. Zwerfvuil zorgt voor veel ergernis (top 3 klachten), trekt ongedierte aan en het opruimen kost veel geld. Bij de startbijeenkomst zijn partners als Nederland Schoon, de Waaljutters, het IVN aanwezig maar ook basisscholen, sportverenigingen en vrijwilligers.

Acties om zwerfvuil te voorkomen

Het voorkomen van zwerfvuil gaat over bewustwording en gedragsverandering. Daarom krijgen onder meer scholieren van het basis- en middelbaar onderwijs voorlichting. Ook inwoners worden geïnformeerd en aangespoord om zwerfvuil te melden. Voor de afhandeling van klachten zet de gemeente extra mensen in van het service team.

Acties om zwerfvuil op te ruimen

Het opruimen van zwerfvuil is een zorg van ons allemaal. Daarom zoekt de gemeente samenwerking met inwoners. Het project ‘Waaljutters’ is een mooi voorbeeld waar ook dit jaar weer veel inwoners de uiterwaarden schoonmaken. De wijkplatforms in Lingewaard krijgen een actieve rol. Ze kunnen een plan indienen dat ze na goedkeuring zelf gaan uitvoeren in hun wijk. Zo nemen inwoners, via de wijkplatforms, een stuk verantwoording voor een schone leefomgeving.

De aftrap

Op maandag 10 april is het tijd voor actie. Tijdens een feestelijke bijeenkomst met partners, inwoners, verenigingen en vrijwilligers worden de acht projecten van 2017 gepresenteerd. Geïnteresseerden zijn van harte welkom van 16.00 – 18.00 uur in de Tabakschuur, Kinkelenburglaan 6 Bemmel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen