Kaarsje branden of bidden

Foto: PKN Huissen

Op zondag 25 juli gaat Elly Morelissen voor in de Protestantse Gemeente van Huissen, om 10.00. Wil je de viering bijwonen? Mail naar [email protected] of vier online mee via kerkdienstgemist.nl.

Elke vrijdagmiddag van 14 tot 16 uur is de kerk open. Om even stil te zijn, een kaars aan te steken of gewoon voor de gezelligheid. Er is koffie/thee en aandacht. Van harte welkom.

Kaarsje branden of bidden

Columnist Stevo Akkerman vroeg zich af in Trouw (9 juli jl.) of er verschil is tussen bidden en een kaarsje branden. De aanleiding is de verschrikkelijke aanslag op Peter R. de Vries. Hij constateert dat mensen niet meer bidden maar wel een kaarsje voor hem branden. Zijn bezoek aan auteur en priester André Zegveld gaf helderheid. Ooit had deze geschreven dat bidden ‘aandachtig leven’ is. En ik citeer: ‘Stilstaan bij wat ons raakt in het leven en met een diep verlangen dat er een einde komt aan geweld en wreedheid, verlangen naar vrolijkheid, licht, tederheid en leven voor mensen in de knel. Bidden wordt vaak gezien als het vragen van gunsten aan een hogere instantie, die op een verschrikkelijk controlerende manier God zit te wezen. En mensen die het geloof in die God hebben verloren, zullen zeggen dat ze niet meer bidden. Maar op momenten dat er hard wordt gebonsd op de deuren van hun bestaan, grijpen ze wel naar een ritueel uit de religieuze voorraadkast.’ Bidden of een kaarsje aansteken, thuis, in ons kerkje in Huissen of in een van die prachtige kerken tijdens onze reizen, beide gebeurt vanuit een hartgrondig verlangen en even stilstaan bij wat mij raakt. Door Marja Huson-ter Avest, scriba.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen