112

OM eist €300.000 van neparts Fred B. uit Huissen

Foto: Rechtbank

Justitie is nog niet klaar met Fred B. uit Huissen. Al in juni 2017 moest Fred B. uit Huissen twee jaar de gevangenis in. Hij was veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, omdat hij zich heeft uitgegeven als arts.

B. had met zijn vrouw een medisch centrum in Huissen. Hij wekte de indruk arts te zijn, maakte patiënten wijs dat ze ernstig ziek waren en schreef illegale medicijnen voor. Hij hield praktijk, droeg steeds een witte doktersjas en wekte tijdens 34 bezoeken van het slachtoffer aan de praktijk steeds de indruk dat hij een ervaren arts was.

Borstoperatie in China

Zo kreeg een vrouw een onnodige borstoperatie van €60.000,- in China omdat ze borstkanker zou hebben. B. vertelde dat er kankerwerende matjes werden geplaatst en verkocht haar vervolgens een chemotherapie van €90.000,- omdat ze inmiddels ook schildklierkanker zou hebben. Ze moest hem daarvoor betalen, maar hij stortte het geld op zijn eigen bankrekening in Thailand. De vrouw had geen kanker.

Shampoo tegen hoofdluis

Zes jaar later verkocht hij shampoo aan ouders van kinderen op een school in Huissen. Hij had met een speciale camera bij veel kinderen hoofdluis gevonden. Slechts een handjevol kinderen bleek daadwerkelijk hoofdluis te hebben.

Hoge Raad en het Openbaar Ministerie

Het is Fred B. uit Huissen niet gelukt van zijn veroordeling af te komen door te stellen dat het slachtoffer van zijn oplichtingspraktijken te goedgelovig is geweest en dat dwaasheid niet wordt beschermd door het strafrecht. De Hoge Raad heeft de cassatie van de man afgewezen.
Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep bijna €300.000,- van B. die grof geld verdiende met criminele activiteiten. Het bedrag is lager dan de eerdere vordering in 2016. “Hem is al in een private procedure een betalingsverplichting opgelegd,” zegt een woordvoerder van het OM.
Het gerechtshof in Arnhem doet over zes weken uitspraak.

Reacties

Cookieinstellingen