112

Duo veroordeeld voor oplichting twee bejaarde vrouwen uit Huissen en Zevenaar

Foto: Rechtbank

De rechtbank veroordeelt een 31-jarige man uit Den Helder en een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats voor onder andere het oplichten van bejaarden via babbeltrucs. Het duo krijgt allebei twaalf maanden celstraf, waarvan vier voorwaardelijk.

Aan het voorwaardelijke strafdeel zijn bijzondere voorwaarden verbonden.

Maakten ook gouden sieraden afhandig

Het duo maakte zich op 21 februari 2021 schuldig aan het oplichten van twee bejaarde vrouwen uit Huissen en Zevenaar door middel van een babbeltruc. Zij deden zich voor als bankmedewerkers en met verzonnen verhalen maakten zij de vrouwen hun gouden sieraden afhandig. Ook kwamen zij in het bezit van de bankpas van een van de vrouwen. Daarmee pinden de mannen €1.000,- en daarnaast probeerden ze ook nog op andere momenten geld te pinnen met deze pas.

Geslepen werkwijze

De rechtbank neemt het de mannen kwalijk dat zij door dit soort misdrijven het vertrouwen van de slachtoffers in hun medemensen op grove wijze schaden. Dat is des te ernstiger omdat de slachtoffers op leeftijd waren. De mannen stelden hun eigen financiële belang boven het belang van deze kwetsbare slachtoffers. De rechtbank rekent het duo deze geslepen werkwijze en lafhartige daden zwaar aan. Ook de onverschillige houding van de mannen en het feit dat zij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor hun handelswijze neemt de rechtbank de mannen bijzonder kwalijk.

Bijzondere voorwaarden

Aan het voorwaardelijke strafdeel worden een proeftijd van drie jaar en bijzondere voorwaarden verbonden. Zo geldt een meldingsplicht bij de reclassering en moet de 23-jarige man zich laten behandelen. Verder mogen de mannen tijdens de proeftijd geen contact met elkaar hebben.

Geld terug

Er is een geldbedrag gevonden in de auto waarin de mannen reden toen zij werden aangehouden. Omdat de rechtbank het aannemelijk vindt dat een deel van dit bedrag, namelijk €1.000,-, afkomstig is van de pintransactie met de gestolen bankpas, wordt dit bedrag teruggegeven aan de eigenaar.

Bron: Rechtspraak

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen