Per week worden gemiddeld 300 Nederlanders getroffen door een circulatiestilstand, in de volksmond vaak een hartstilstand genoemd. Bestuurslid van Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe Joop Galama is één van hen. Hij werd afgelopen juni succesvol gereanimeerd door zijn eigen vrouw.
Tijdens een stormachtige donderdag in juni, geeft Tine Galama, Joops vrouw, namens EHBO Zetten en omgeving haar laatste reanimatiecursus van het seizoen. Joop sluit zoals gewoonlijk aan het eind van de les aan. Niet veel later zakt hij in elkaar. Door het razendsnelle ingrijpen van Tine, haar cursisten en toegesnelde burgerhulpverleners kan Joop zijn reanimatie navertellen.
Joop reageert grappend: "Ik heb een engeltje op mijn borst gehad," als hem wordt gevraagd hoe het met hem gaat. Doelend op de handen op zijn borst tijdens de reanimatie. "Als bestuurslid van Stichting Kloppend Hart houd ik me dagelijks bezig met het belang van een snelle reanimatie en de snelle beschikking over een AED. Dat juist dat snelle ingrijpen mijn leven heeft gered, is heel bijzonder."
Joop doet graag zijn verhaal, omdat hij als bestuurslid weet dat er animo is voor het volgen van een reanimatiecursus, maar dat niet iedereen de stap maakt om ook daadwerkelijk de cursus te volgen. "Mensen hebben volle agenda's," reageert Joop begripvol terwijl hij zijn eigen agenda bekijkt. "Toch hoop ik met mijn verhaal mensen te motiveren tóch een cursus te volgen en je in te schrijven als burgerhulpverlener. Het gaat om één avond van een paar uurtjes waarin je leert wat je moet doen tijdens een reanimatie. De reanimatiecursussen worden gegeven door de lokale EHBO-verenigingen, dus er is altijd wel een cursus in de buurt. Je hoopt het nooit nodig te hebben, maar als het nodig is, dan weet je tenminste wat je moet doen," sluit hij af.
Tine kwam meteen in actie toen ze zag dat Joop in elkaar zakte. "Het was flink schrikken. Ik wist meteen dat het serieus was en heb mijn cursisten geïnstrueerd 112 te bellen en de AED te halen terwijl ik de reanimatie startte," aldus Tine.
De hoeveelheid mensen die op de reanimatiemelding zijn afgekomen doet Tine goed. "Wij wonen zelf in Zetten en ik ben trots dat er zoveel mensen bereid zijn alles uit hun handen te laten vallen om een medemens in levensgevaar te helpen," zegt ze trots. Tine staat bekend als een goede en betrokken EHBO- en reanimatie-instructeur. Tijdens haar cursussen besteedt ze veel aandacht aan de reanimatievaardigheden en het reanimatieoproepsysteem HartslagNu. "Tijdens mijn lessen benadruk ik het belang van burgerhulpverleners. Het is maar weer eens gebleken hoe belangrijk wij als 'gewone' burger zijn als het om een reanimatie gaat."
Gelukkig gaat het goed met Joop en Tine, die samen volop van het leven genieten. Op de vraag of ze van plan zijn te stoppen met hun reanimatiegerelateerde activiteiten komt er een resolute 'absoluut niet' uit beide monden. "Burgerhulpverleners zijn er nooit genoeg, dus ik blijf me inzetten voor een groter netwerk van burgerhulpverleners in Overbetuwe," zegt Tine vastberaden. Joop: "Ook (het behoud van) een dekkend AED-netwerk is cruciaal. We mogen trots zijn op de huidige situatie in onze gemeente, maar het is belangrijk om met zijn allen betrokken te zijn en blijven om die hartveilige gemeente te behouden."
Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe is enorm blij met alle inwoners van Lingewaard en Overbetuwe die zich inzetten voor een hartveilige gemeente. Door snel ingrijpen door omstanders en opgeroepen burgers is de overlevingskans én de kwaliteit van leven de afgelopen jaren flink gestegen. Reanimeren is echt van levensbelang. Kijk voor meer informatie over reanimatie(cursussen), AED(-locaties) en burgerhulpverlening op de link van Kloppend Hart voor Overbetuwe .