Hulp gezocht bij verjonging Sprokkelbos Lent

Foto: Ella Wouters

Weet je nog hoe het Sprokkelbos er uitzag toen Stichting Speelbos Lent zich er zeven jaar geleden over ontfermden? Het was een eenvormig bos van oude populieren, dat geheel tegen de vlakte zou gaan.

Wat is er veel veranderd! De stichting is blij dat ze de bomen ko behouden en tussen die oude reuzen gaven ze jonge aanplant de kans. De laatste jaren is de natuurlijke verjonging zeer succesvol verlopen. Het is een levendig en gevarieerd bosje geworden. Niet alleen kinderen ontdekten deze mooie plek, ook vele vogels, reeën en zelfs bevers duiken er op.

Oude populieren kappensprokkelbos Lent

Met een boomveiligheidscontrole is onlangs bekeken hoe de oude bomen er nu bijstaan. In 2015 waren de peppels op vijftien meter afgetopt, en nieuwe takken zijn weer zo’n vier tot zes meter omhoog geschoten. Maar deze nieuwe takken zijn slecht gehecht aan de stammen, en breken bij harde wind gemakkelijk af. Dat kan gevaar met zich meebrengen. Niet alleen voor de bezoekers van het bos, het kan ook schade opleveren aan de speeltoestellen en de jonge bomen. Daarom is er in overleg met de gemeente besloten de meeste van de oude populieren te kappen.

Vleermuizen

Negen van de peppels blijven staan, onder andere omdat ze bewoond worden door vleermuizen of deel zijn van de uitkijkhut. De andere bomen maken plaats voor de aanplant van zo’n veertig nieuwe bomen, zoals zwarte els, wilg, walnoot en kersenbomen. Een gedeelte van de boomstammen blijft in het bos achter om op te spelen. Het oude hout is ook waardevol voor het leven in het bos en de bodem. Zo blijft het Sprokkelbos zich verjongen.

sprokkelbos LentAanmelden om nieuwe boompjes te planten

Om de werkzaamheden aan de oude bomen veilig uit te kunnen voeren zal het Sprokkelbos van 8 tot en met 12 november niet toegankelijk zijn. De stichting nodigt jullie graag uit om te komen helpen als ze de nieuwe bomen gaan planten. Niks is zo mooi als een boom te zien groeien die je zelf in de grond hebt gezet. Meld je aan voor hun nieuwsbrief om hiervan op de hoogte te blijven.

Reacties

Cookieinstellingen