Johan van Reken bakt opnieuw beste oliebollen van Gelderland

Foto: Van Reken

Voor de vierde achtereenvolgende keer wonnen Johan en Esther van Reken met hun oliebollenkraam de titel ‘Beste oliebollen van Gelderland.’ Met het prachtige cijfer 9.

Die test is de opvolger van de AD-oliebollentest, vertelt Johan van Reken. “Die test is nu vijf keer uitgevoerd en wij hebben de laatste vier keer gewonnen.” Hij merkt dat goed bij de kraam. “Het wordt steeds gekker en drukker!”

Van heinde en ver

Van Reken staat met zijn oliebollenkraam van 1 oktober tot 7 januari bij winkelcentrum Elderveld, tegenover de Jumbo. Zeven dagen per week, van 10.00 uur ’s ochtends tot 20.00 uur ‘s avonds. Hard werken en lange dagen maken, maar Van Reken geniet ervan. Zeker nu hij opnieuw winnaar is geworden. “Onze vaste klanten reageren ontzettend leuk. We krijgen bloemen, felicitaties, complimenten.. En we merken dat het ook aan de aanloop: mensen komen uit heel Arnhem en omgeving, maar ook vanuit andere plaatsen in de omgeving hiernaar toe om onze oliebollen te proeven. We hebben zelfs een vaste klant die ieder jaar vanuit Helmond hier naar toe komt rijden!”

Luchtig en krokant

Wat is er zo bijzonder aan die oliebollen, dat hij nu al vier keer aan de top van Gelderland staat? “Veel bakkerijen werken met kant-en-klare mixen, dan krijg je toch een beetje een krentebrood-idee. Wij zijn jaren bezig geweest met uitproberen en zoeken naar de juiste grondstoffen. We maken onze eigen mix, die we heel precies iedere keer afwegen, zodat we elke dag dezelfde oliebollen hebben. Daarnaast is het natuurlijk een kwestie van baktechniek: verse olie van de juiste temperatuur, zodat er gaan nasmaak is of de oliebollen te hard worden. En de juiste dikte van het beslag, zodat ze zich niet volzuigen met olie. Een oliebol kan heel vies zijn, of heel lekker: niet goed gaar, een meelbal, te vettig.. Onze oliebollen zijn daardoor heel luchtig en krokant aan de buitenkant.”

Daar is de jury van de test het helemaal mee eens, aldus het juryrapport:

‘Een onbetwiste winnaar. Lekker knapperig korstje, luchtige structuur, goede vulling en smaakvol.’

Als winnaar van de vorige editie wordt hij automatisch getest door de jury. “De eerste keer hadden we ons zelf opgegeven en hebben we extra ons best gedaan, maar dat geeft eigenlijk alleen maar stress. We weten dat onze oliebollen goed zijn, dus we doen het nu gewoon zoals we het altijd doen. De jury komt onaangekondigd langs en koopt 20 oliebollen met krenten, die ze gaan testen. En dan hoor je daarna de uitslag. Die staat vervolgens vanaf 18 december online op hun website.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Nieuwe oliebollenliefhebbers

Van Reken staat al 22 jaar bij winkelcentrum Elderveld. Daarvoor stonden zijn moeder en tante op dezelfde plaats. “Wij zijn hier helemaal thuis en hebben ontzettend veel klanten die al jaren komen.”

De rest van het jaar heeft hij een kermisbedrijf: hij is exploitant van botsauto’s. “Van oudsher worden alle oliebollenkramen gedreven door kermismensen. Dat is immers zomerseizoenswerk en dan heb je ’s winters geen inkomen. En oliebollenkramen horen bij de kermis. Het vult elkaar mooi aan: van maart tot oktober de kermissen, daarna de oliebollen.”

Het mooiste vindt Johan van Reken het, als hij iemand aan de kraam krijgt die eigenlijk niet van oliebollen houdt, maar ze toch wil proberen door de verhalen over de kwaliteit. “Als zo iemand dan zegt: ‘ik hou eigenlijk niet van oliebollen, maar deze vind ik lekker,’ dat vind ik geweldig. Dan heb ik er weer een nieuwe oliebollenliefhebber erbij!”

Oudejaarsdag

Op Oudejaarsdag is het altijd topdrukte. “Dan krijgen we hulp van familie en staan we hier met z’n zessen. Dan zie ik zoveel oliebollen op een dag dat ik ze ’s nachts nog voorbij zie komen!”

Op 7 januari bakken Johan en Esther hun laatste oliebollen en dan gaan ze van een welverdiende vakantie genieten. “Daarna hebben we nog een maand voor het onderhoud van de botsauto’s en dan begint het kermisseizoen weer.” Ze zijn bezig met het bouwen van een nieuwe kraam. “Volgend jaar staan we hier met een nieuwe verkoopwagen. Die wordt nog mooier dan deze! Dan heten we iedereen weer van harte welkom!”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen