Parende kikkers zorgen voor lentefeest in de Botanische tuin Nijmegen

Foto: Botanische tuin

Wie in begin van de eerste Lentedag in de Botanische tuin een mooie wandeling heeft ondergaan kon tijdens de wandeling de bromtonen en gekwaak van de Bruine kikker goed horen.

Een waarlijk feestfestijn tijdens het paringsseizoen, waarbij de zon het kikkerdril in het water deed opblinken als  zwarte parels.

Kikkers en de Romeinen

Kikkers waren al bekend in de Romeinse tijd. De Romeinen gebruikten de afbeelding van een kikker in een gestileerde vorm als decoratie voor het dienen van een mantelspeld. Daarom is het bijzonder om nu te zien dat de kikker in de Botanische tuin zijn plek heeft weten te vinden om zich voort te planten, meer dan 2000 jaar lang.

Wandeling in de beleef-route van de ‘Groene Corridor’

De gemeente Nijmegen heeft samen met verschillende werkgroepen in De Wijk de intentie opgepakt om de ‘Groene corridor’ als ‘Groene Levenslijnen’ met wandelroutes in stad en landschap te voorzien.Dat is ook weer goed om de biodiversiteit flora en fauna deze te helpen vergroten. In de jaren 90 was door de aanleg van stadspark ‘Groene perron’ al een mooi begin gemaakt voor het realiseren van de ‘Groene corridor’. Zo kwamen verschillende wandelroutes door de stad Nijmegen op kaart, die alle richting Botanische tuin naar de bossen van Heumensoord gingen. Een van deze wandelroutes met de naam ‘Hortus Civitatis’ was op een oude Wandelkaart uit 1881 weer opnieuw uitgebracht.

Zandhagedissen

Ook was destijds het idee opgepakt om zandhagedissen in Nijmegen Oost weer terug te krijgen naar de spoorkuil in Bottendaal. De gemeente Nijmegen had toen een reptielentunnel speciaal onder de busbaan in de spoorkuil laten aanleggen om zandhagedissen en andere soorten dieren een kans te geven om van de ene habitat tot de andere habitat te kunnen komen. Een wandelaar had vorig jaar voor het eerst weer een zandhagedis gezien rondom de spoorkuil van Bottendaal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen