Studenten Hogeschool Van Hall Larenstein maken hybride yoghurt van koemelk en plantaardige zuivel

Foto: hvhl

Hoe kunnen consumenten overtuigd worden om vaker te kiezen voor plantaardige producten? Binnen de opleiding Voedingsmiddelentechnologie op Hogeschool Van Hall Larenstein (hvhl) zijn studenten aan de slag gegaan met een uitdagende opdracht vanuit het Food Application Centre for Technology (FACT).

Het resultaat is hybride yoghurt, deels plantaardig en deels zuivel.
In de foto zijn de studenten Hilde Slaghuis, Anke Vos en Mohammad Noman met links de begeleider Nyasha Ngirande.

Doorbraak

De opdracht had als doel om constante, lokale en duurzame producten te ontwikkelen voor bedrijfs- en organisatiekantines. Studenten hebben yoghurt gemaakt van koemelk in combinatie met soja- of havermelk. Deze nieuwe hybride yoghurt is een ware doorbraak en toont aan hoe dierlijke en plantaardige ingrediënten elkaar kunnen versterken, met positieve gevolgen voor zowel dieren als het milieu.

Stap naar meer plantaardig

Het ontwikkelingsproces omvatte het volledige traject van gras tot glas, waarbij ook de nutriënten die van nature aanwezig zijn in melk behouden blijven. De melk die wordt gebruikt is afkomstig van de Dairy Campus, waar hvhl nauw mee samenwerkt. De combinatie van koemelk met een plantaardige drank, zoals haver- of sojamelk, maakt de overstap naar plantaardige producten voor consumenten gemakkelijker.

Verschillende varianten

zuivel
Ingredienten en eindproducten in het FACT

De afgelopen weken zijn er verschillende varianten yoghurt geproduceerd met verschillende verhoudingen melk en plantaardige dranken, variërend van 90:10, 70:30 tot 50:50 voor zowel soja als haver. Het bleek mogelijk om met bestaande processen heerlijke hybride yoghurt te produceren. Belangrijke kenmerken van de eindproducten zijn beoordeeld en vergeleken met die van 100 procent zuivel. Daarnaast is er een consumentenonderzoek uitgevoerd om te bepalen welke varianten het meest gewaardeerd werden door consumenten. Uit het onderzoek kwamen de zuivel/soja 50:50 en zuivel/haver 70:30 varianten als favorieten naar voren. De resultaten tonen aan dat dit product geschikt is om verkocht te worden.

Over Hogeschool Van Hall Larenstein

  • Als je aan een betere wereld wilt bouwen en daar je beroep van wilt maken, is Hogeschool van Hall Larenstein de aangewezen plek. De meest directe verbinding tussen onderwijs en de wereldwijde transitie die op dit moment plaatsvindt op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Hier leer je de veranderingen vorm te geven waar de wereld om vraagt, maar ook hoe je je deskundigheid vertaalt naar een toekomstige carrière.
  • Ze doen onderzoek op het gebied van circulaire landbouw, water, gezonde voeding en biodiversiteit. Dat doen ze samen met studenten, onderzoekers, docenten en partners uit het werkveld. Zo dicht bij het vuur zijn we in staat de professionals te creëren die tegelijkertijd vernieuwers zijn. Een rol waarin zij een wezenlijke bijdrage leveren aan de toekomst die we met zijn allen voor ogen hebben.
  • Van Hall Larenstein verzorgt diverse bachelor- en (professional) master-opleidingen, associate degrees en cursussen en verricht praktijkgericht onderzoek vanuit onderwijslocaties in Leeuwarden en Velp. Ga voor meer informatie naar www.hvhl.nl.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen