Caraïbische swing in Nieuwjaarsconcerten in Arnhem en Nijmegen

Foto: Hester Doove

Izaline Calister, de koningin van de Antilliaanse jazz, haar ensemble en orkest Phion trakteren je op een voorproefje van de zon! Want een warm en swingend nieuwjaarsconcert is de beste tip voor je winterdip.

In Arnhem Musis op 6 januari en in Nijmegen op 14 januari.

Antilliaanse walsen en tumba’s

Peter van Praagh, programmeur en altviolist bij Phion, dook voor dit concert in traditionele Antilliaanse walsen en tumba’s van Jan Gerard en de gebroeders Palm. Hun composities blijken van grote invloed te zijn geweest op de ontwikkeling van muziek van de plaatselijke bevolking. “Precies daar ontstond muziek als uiting van verbondenheid en gevoel en dat swingt als vanzelf,” zegt hij.

Gebaseerd op traditionele Curaçaose muziek

Van Praagh wist wie dit verwarmende traditionele Caraïbische genre het best vocaal kan vertolken: Izaline Calister, de Queen of Tumba maar ook de koningin van de Antilliaanse jazz. Een grote internationale naam. Deze Curaçaos-Nederlandse zangeres, componiste en songwriter ontving niet voor niets een Edison voor Wereldmuziek. Met haar band smeedde zij een eigen geluid, gebaseerd op traditionele Curaçaose muziek. “Jazz en Braziliaanse salsa vormden het vertrekpunt, ritmes van wals en dansa, Afrikaanse volksmuziek en Europese klassieke muziek leveren composities op die typisch Curaçao zijn. Een mix dus van vele invloeden”, zegt ze. Aan al die melodieën en akkoorden voegde Izaline Calister ook teksten toe. Verhalen over heimwee maar ook over typisch eilander zaken, gevoelens die iedereen zal herkennen.

Phion
Wayne Marshall. foto: Charlie Best

In goede handen

De muzikale leiding is in handen van Wayne Marshall. De walsen en tumba’s van Gerard en de gebroeders Palm, maar ook de muziek van Latijns-Amerikaanse componisten zoals Marquez en Ginastera zijn bij hem in goede handen.

Praktische informatie

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen