Zaterdag 17 februari: eerste editie YArnhem voor YA-lezers

Foto: Het Colofon

Goed nieuws voor alle booklovers en Young Adult (YA)-lezers van Arnhem en omstreken. Na Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven wordt er eindelijk een YA Bookevent in de buurt georganiseerd: YArnhem.

De eerste editie vindt plaats op zaterdag 17 februari de Arnhemse boekhandel Het Colofon.

Programma

Op zaterdagavond 17 februari is Boekhandel Het Colofon van de YA-lezer! Die avond treden populaire (internationale) auteurs op, zowel in de boekhandel als via een livestream. Daarnaast zijn er signeersessies, stapels mooie boeken en de beste bookish goodies (boekgerelateerde merchandise). Het is daarnaast natuurlijk leuk om andere boekenliefhebbers te ontmoeten, of eindelijk in het écht te ontmoeten, in plaats van op Instagram of TikTok. YArnhem is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Gemeente Arnhem.
De volgende auteurs zijn inmiddels bevestigd en aangekondigd; Rima Orie, Rachel Lynn Solomon,Victor Dixen (livestream) en Jennifer L. Armentrout (pre-recorded).

De jeugd leest niet/wel!

Regelmatig horen wij dat ‘de jeugd’ niet meer leest. In de boekhandel zien wij, tot ons grote geluk, het tegenovergestelde. Jongeren lezen wel, maar niet perse wat op de leeslijst van school staat. Populair zijn young adult-, romance- en fantasyboeken. Online heb je community’s als ‘Booktok’ en ‘Bookstagram’ waar auteurs en jonge boekenliefhebbers elkaar vinden, hun leesdoelen delen, boeken promoten en leestips uitwisselen. Titels die door de juiste bookfluencer omhoog gehouden worden, zijn instant bestsellers. Er zijn boeken en series die zo populair zijn, dat YA-lezers ze in vier verschillende edities in de kast willen hebben staan.

Wel

Dus: ‘de jeugd’ leest wel degelijk, maar de boeken die jongeren graag lezen mogen doorgaans niet op de boekenlijst worden geplaatst en voor deze genres is in het onderwijs nauwelijks aandacht. Het lijkt ons goed om jongeren en schrijvers zelf aan het woord te laten en middels een paneldiscussie bij te dragen aan een grotere bekendheid met de genres die jongeren graag lezen. Deze paneldiscussie vindt plaats op vrijdag 1 maart in Rozet,

Praktische informatie

  • YArnhem Book Event is op zaterdag 17 februari om 18.00 – 21.00 uur (inloop 17.30 uur) in het Boekhandel Het Colofon, Bakkerstraat 56, Arnhem. Tickets: €10,- via: https://www.eventbrite.com/e/tickets-yarnhem-bookevent-776242902417.
  • De Paneldiscussie is op vrijdag 1 maart om 19.00 – 21.00 uur in Rozet Centrum, Kortestraat 16, Arnhem. Die is met met deskundigen uit het (literatuur)onderwijs, YA-auteur Rima Orie, en anderen. De discussie is vrij toegankelijk. Graag aanmelden door te mailen naar [email protected].
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen