VIZIER OP HET STADJE VAN PLEZIER

Foto: Lingewaard Nieuws

Huissen staat bekend om haar alom aanwezige gezelligheid, vooral in het centrum. Heel Lingewaard weet dat maar al te goed. Het lijkt er nu echter op dat politiek Lingewaard daar drastisch anders over denkt en alle reuring uit het centrum wil weren. De grootste Straatspeeldag van Nederland gaat in 2015 in Huissen niet door!

De gemeente heeft namelijk haar evenementenbeleid veranderd. Gevolg ook initiatiefnemer VEILIG VERKEER NEDERLAND moet het in 2015 doen zonder haar oogappel, de grootste straatspeeldag in Huissen!

Afgelopen dagen was Huissen in rep en roer. Het was het gesprek van de dag. Ik heb nog geen mens gesproken die zijn of haar afgrijzen vol boosheid niet uitsprak. De reacties van inwoners uit Lingewaard op het artikel in de Gelderlander liegen er ook niet om. Vernietigend over het college met haar twee Huissense wethouders.

Een uitzondering daarop zijn opmerkingen vanuit het Bemmelse van inwoners die maar al te graag hun leedvermaak uiten over de eeuwige strijd tussen Bemmel en Huissen.

Er was nog wat hoop voor een positieve wending afgelopen donderdag. Het gesprek met onze “iron lady”, burgemeester Schuurmans, leidde echter tot niets. Zij heeft veiligheid en handhaving in haar portefeuille, heeft besloten en wijkt geen millimeter.

Zo’n straatspeeldag valt gedeeltelijk natuurlijk ook onder wethouder Janssen, die o.a. sport en spel in zijn portefeuille heeft. Deelt hij het standpunt van de burgemeester?

Waarom wordt hier geen voorbeeld genomen aan bijvoorbeeld Arnhem? In 2015 wordt “World Statues”, het grootste festival rond levende standbeelden ter wereld, voor het laatst daar gehouden. De organisatie heeft nu een jaar de tijd om een andere plaats te kiezen.

Waarom kan dit ook niet in Lingewaard? De organisatie is veel te laat geïnformeerd over de wijziging van het evenementenbeleid voor hen in 2015. Vakkundig is de nek van de Straatspeeldag omgedraaid!

En wat zijn nu werkelijk de steekhoudende argumenten van ons college?

Daar zijn m.i. drie mogelijkheden. Veiligheid/handhaving, klachten bewoners/ondernemers en verlies aantal parkeerplaatsen voor één dag.

Bij veiligheid komt de vraag naar voren, hebben zich de laatste jaren incidenten voorgedaan? En voor handhaving zijn gewoon veel te weinig personen beschikbaar.

Ik heb er even een belronde aan gewaagd. Binnen een kwartier had ik de toezegging van drie clubs voor minimaal 30 personen die wilden assisteren om de veiligheid rondom het evenement optimaal te begeleiden. Deze groep is nog makkelijk uit te breiden!

Hebben bewoners/ondernemers van het Raadhuisplein geklaagd over de straatspeeldag? Persoonlijk heb ik de voorzitter van de ondernemersvereniging Huissen hierover gesproken. Zij hebben een week of drie geleden nog een positief gesprek met de organisatie gehad en hopen dat de samenwerking van de beginjaren weer wordt aangetrokken! Een enkele, niet bekende, ondernemer denkt dat er op zo’n woensdagmiddag onvoldoende parkeerplaatsen zijn. Als dat zo is, niet bang zijn daarvoor. Iedere woensdag is er meer dan voldoende parkeerruimte op de Molenweide! Daarnaast heeft de gemeente zelfs een extra parkeerruimte bij de AH gemaakt, die is afgesloten!

Bewoners van het Raadhuisplein hebben inderdaad veelvuldig geklaagd bij de gemeente. Vrijwel altijd over oorverdovende geluidsoverlast van muziekoptredens. En dat is ook logisch, immers de gemeente Lingewaard heeft in de APV nog steeds geen maximum aantal decibellen opgenomen bij evenementen, in tegenstelling tot vrijwel iedere andere gemeente.

Dus college regel dat eerst eens en de klachten zullen zienderogen afnemen!

Het is buitengewoon laf om dit nu af te wentelen op de straatspeeldag, een evenement dat al veel meer dan drie jaar wordt gehouden. Stond in het nieuwe evenementenbeleid niet vermeld dat juist die evenementen van drie jaar en langer wel op het Raadhuisplein zouden blijven?

Van een gemeente, die zich voor doet vooruitstrevend te zijn, verwacht je eerder dat ze meedenkt bij het groter worden van de straatspeeldag en over uitbreiding van het gebied in het centrum!

Ja ja, hoe is het verder met de controlerende taak van de Gemeenteraad? Tot nu toe heeft slechts één partij vragen gesteld aan het college over deze gevoelige kwestie. Bedroevend weinig!

Het incident in Haaksbergen heeft op deze manier wel erg vergaande gevolgen voor de Straatspeeldag in Huissen. Wat is het bestaansrecht van de Huissense Dag nog als duizenden mensen het stadje van plezier eerdaags weer bezoeken? Het is nog niet zo lang geleden dat onze burgemeester ons op het gevaar van aanslagen door jihadisten wees. Huissense Dag soms ook afschaffen?

Het heeft er alle schijn van dat Huissen inmiddels met stip op de lijst van toekomstige “dode stadjes” staat. Geen reuring meer in het centrum. Met dank aan een “verdwaasd” college!

Gezond verstand en een positieve visie van zowel het college als de organisatie Straatspeeldag moet toch zeker kunnen leiden tot een fantastische straatspeeldag op 10 juni 2015. Daar moet het vizier op gericht zijn, alle neuzen één kant op!

Aan de hulp van bijvoorbeeld de Vrienden van Huissen, Stadhues Comité, het Piratenkoor e.d. zal het niet liggen!

Er zijn voorbeelden genoeg van grote evenementen die in een kort tijdbestek zijn georganiseerd.

Bert Gerritsen

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.nl’.

———————————————————————————————————————-

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen