Asielzoekers huisvesten, of waarde creëren samen met onze nieuwe buren!

Foto: Zelf Lingewaard

LINGEWAARD – Afgelopen weekeinde in de pers, ¨Lingewaard dient in 2015 nog 56 asielzoekers te huisvesten¨. Daarmee is ook direct de toon gezet, en werden de ogen direct op het College, oftewel op anderen gericht.

Maar onderbelicht werd dat wij als samenleving deze mensen graag ook weer gelukkig willen zien, net zoals wij dat zijn in Lingewaard. Want het gaat hier niet over vluchtelingen of asielzoekers, het gaat hier om mensen zoals wij, die veiligheid zoeken voor hun kinderen en zichzelf, die willen lachen en voelen dat zij leven. Mensen die, op hun beurt, ons ook wat kunnen bieden en ons nieuwe inzichten kunnen leren over hoe je samenleeft.

ZELF roept iedereen in Lingewaard op om na te denken en mee te werken aan een oplossing, hoe kunnen wij als inwoners samen waarde, in geluk en geld, creëren met onze nieuwe buren?

Een duurzame oplossingsrichting kan alleen komen vanuit de inwoners. Geen plek waar asielzoekers worden gehuisvest om daarmee aan je plicht als overheid te voldoen, maar een oplossing waar mensen hun plaats krijgen in onze samenleving waar ze zich opgenomen en geaccepteerd voelen. En waar ze ook wat kunnen bijdragen aan onze samenleving.

Een oplossing dus waarbij de buurt de inburgering oppakt en gebruik gaat maken van de voorzieningen die zo kunnen gaan ontstaan. Geen overheidstaak, maar gewoon omdat ze onze nieuwe buren zijn en we er allemaal beter van kunnen worden.

ZELF Lingewaard zoekt inwoners uit alle lagen en alle kernen, doeners, denkers, gevers en nemers, jong en oud die creatief willen nadenken en gebruik maken van de beperkingen die wij in onze gemeente hebben (leegstand, teruglopende voorzieningen, krimp, etc.) en die omzetten naar de mogelijkheden om tot een oplossing te komen.

Want juist in het verbinden van diverse beperkingen en mogelijkheden ontstaan vaak de mooiste oplossingen. Een mail naar [email protected] volstaat.

ZELF fungeert als aanjager van burgerinitiatieven en bundelt deze in een platform, zodat gemakkelijker de diverse processen op sociaal, fysiek en digitaal vlak worden geïntegreerd, zodat:

  • mensen zelf de oplossingen kunnen bedenken en concretiseren
  • er een natuurlijke en laagdrempelige verbinding ontstaat met de Lingewaardse professionele partijen
  • er vormen ontstaan die per wijk of woonkern kunnen worden overgenomen
  • we als burgers samen met de professional kunnen leren hoe de samenleving zelf aan de slag kan
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen