Beethoven Festival Phion: alle symfonieën in drie weken 

Foto: Phion

Van 7 tot en met 21 oktober speelt Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel in drie weekends alle negen symfonieën van Beethoven in Musis in Arnhem. Een zeldzame kans om dit revolutionaire oeuvre in z’n geheel live te kunnen meemaken; van de rebelse Eerste tot de imponerende Negende.

Het is ook de start van de nieuwe chef-dirigent van Phion, Alexei Ogrintchouk. Als kers op de festivaltaart zijn er gratis activiteiten na afloop van de concerten: Beethoven Pub Quiz, workshop dirigeren, een Q en A met de nieuwe chef-dirigent en een workshop boomwhackers.

Uniek en imponerend fundament

Ze zijn een uniek en imponerend fundament van de klassieke muziek: de negen symfonieën van Ludwig van Beethoven. Als vrije componist die meestal niet in opdracht componeerde, brak Beethoven met de in zijn tijd heersende symfonische tradities. Hij bouwde de vorm van de symfonie op alle manieren uit, tot een persoonlijk statement, weg van de vaste strikte vormen die gebruikelijk waren. Zijn expressieve kracht leidde tot een explosie van vernieuwing, creativiteit en persoonlijke zeggingskracht. Hiermee zette hij de toon voor alle muziek die daarna zou komen.

Start nieuwe chef-dirigent

Phion
Dirigent Alexei Ogrintchouk

Dit Beethoven Festival markeert ook de start van Alexei Ogrintchouk als de nieuwe chef-dirigent van Phion. Ogrintchouk, die al sinds 2020 een graag geziene gastdirigent is bij Phion, dirigeert in het eerste weekend de Vijfde en Zesde, de ‘Pastorale’, in het tweede weekend de Vierde en Achtste.

  • De Tweede en Zeven worden in het eerste weekend gedirigeerd door Michal Nesterowicz, die in Nederland bijna alle orkesten al eens dirigeerde en ook al meermaals bij Phion te gast was.
  • Dirigent en violist Thomas Zehetmair is voor het eerst te gast bij Phion. Hij dirigeert in het tweede weekend de Eerste en Derde, de ‘Eroica’.
  • Het Beethoven Festival wordt afgesloten met de monumentale Negende onder leiding van Marc Soustrot. Hij wordt bijgestaan door een cast van Nederlandse topsolisten: sopraan Aylin Sezer, mezzosopraan Barbara Kozelj, tenor Marcel Reijans, bas Raoul Steffani en Cappella Amsterdam verlenen hun medewerking.

Gratis festivalactiviteiten

Een uur voorafgaand aan de concerten zijn er gratis inleidingen door Jacob Jansen, Kees Wisse, Marcel Zwitser en Bart de Graaf, waaraan deze keer ook musici van Phion meedoen. Er is lichtkunst van Jurjen Alkema in de foyer en men kan op de foto als Beethoven. Na afloop van de concerten worden diverse gezellige activiteiten georganiseerd voor de festivalbezoekers.

  • Op zondag 8 oktober is er in de Van Beinum zaal een Beethoven Pub Quiz gepresenteerd door violiste Melanie Jansen. De winnaar ontvangt een mooie set cd’s.
  • Op zaterdag 14 oktober is er een Workshop dirigeren (begin van de Vijfde van Beethoven dirigeren met strijkkwintet).
  • Op zondag 15 oktober is er in de Van Beinumzaal een Q en A met de nieuwe chef Alexei Ogrintchouk door Jacco Post, directeur van Phion.
  • En op zaterdag 21 oktober Workshop boomwhackers (melodische slaginstrumenten; gekleurde plastic buizen die geluid maken door ergens tegenaan te slaan, redactie). Deelnemers spelen ‘Ode an die Freude’ uit Beethovens Negende.

 

Concerten in Musis Arnhem

  • za 07.10.2023 – 20:00 – Beethovens Tweede en Zevende – Michal Nesterowicz
  • zo 08.10.2023    – 14:00 – Beethovens Vijfde en Zesde – Alexei Ogrintchouk
  • za 14.10.2023    – 20:00 – Beethovens Eerste en Derde – Thomas Zehetmair
  • zo 15.10.2023 – 14:00 – Beethovens Vierde en Achtste – Alexei Ogrintchouk
  • za 21.10.2023    – 20:00 – De Negende van Beethoven – Marc Soustrot *
  • * m.m.v. Aylin Sezer, sopraan; Barbara Kozelj, mezzosopraan; Marcel Reijans, tenor; Raoul Steffani, bas; Cappella Amsterdam

Meer infomatie

Voor meer informatie en het bestellen van tickets kijk op phion.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen