Verdien meer dan 1.500 euro met zwerfafval

Foto: Gemeente Lingewaard

De gemeente Lingewaard pakt dit jaar het zwerfvuil stevig aan. Van het voorkomen van afval tot de afhandeling van klachten. Zwerfvuil kom op de kaart te staan bij wijkbewoners, scholieren en vrijwilligers. Daardoor hoeft straks niemand meer het vuil van een ander op te ruimen.

Het College van de gemeente Lingewaard pakt dit jaar het zwerfvuil stevig aangepakt. Alle initiatieven om zwerfvuil te voorkomen of op te ruimen zijn welkom. En de beste ideeën worden beloond.

Wijkbewoners met schone ideeën worden beloond

De gemeente daagt alle wijkplatforms uit om een plan van aanpak in te dienen. Dat kan bij de wijkcoördinatoren van de gemeente. Als het plan akkoord is, dan krijgt het wijkplatform een maximale bijdrage van € 1.750,00 om het uit te voeren. Dit is onder grote belangstelling gepresenteerd aan op de informatieavond voor wijkplatforms van 24 april. Inwoners met een goed idee kunnen dit indienen bij het platform in hun wijk. Zo kan iedereen bijdragen aan een schone leefomgeving.

Geld verdienen met Zwerfafval

Klassen uit de bovenbouw van de basisscholen krijgen een geldprijs voor de beste actie om het Zwerfafval terug te dringen in onze Gemeente. Wanneer de school zich heeft aangemeld voor het opruimen van zwerfafval in hun omgeving krijgen zij het inzamelmateriaal, wordt het vuil gratis opgehaald en ontvangen alle kinderen een uniek kwartetspel. Daarnaast krijgt de klas nog een bordspel “de afvalrace”. De klassen met het beste idee krijgen een geldprijs aan het einde van het project. Dit geld kan gebruikt worden om de kennis over en het voorkomen van zwerfafval te vergroten. Zo krijgt Lingewaard de inwoners van de toekomst die geen zwerfafval meer maken.

 

Lingewaard schoon? Ik help gewoon!

Ook dit jaar zijn er een aantal vrijwilligers actief met het opruimen van zwerfvuil. Binnenkort zijn ze te herkennen aan een blauw hesje met het logo van Lingewaard en deze slogan: Lingewaard schoon? Ik help gewoon! Hiermee wil de gemeente zichtbaar maken dat deze mensen de rotzooi van anderen opruimen. Hoewel ze alle lof en waardering verdienen, krijgen ze vaak negatieve respons. Omdat ze niet herkenbaar zijn als vrijwilliger van Lingewaard denken anderen dat ze illegaal afval dumpen. Door de Lingewaard hesjes hoopt de gemeente een eind te maken aan de negatieve beeldvorming.

#zwerfvuil17

De gemeente wil zwerfvuil breed onder de aandacht brengen. Inwoners die troep zien liggen, doen het goed als ze het even opruimen. Maar het grofvuil betreft of er ligt heel veel, dan kunnen mensen dit melden bij de gemeente. Dat kan door een appje met foto te sturen naar het KCC (via 06 22 258 894). Het serviceteam ruimt dan op werkdagen binnen 48 uur het vuil op. Iedereen die actief is op de sociale media mag graag een bericht met foto plaatsen en afsluiten met #zwerfvuil17 of #lingewaardschoon. Het delen van berichten helpt om elkaar bewust te maken van het schoonhouden van de leefomgeving.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen