Meer betaalbare woningen

Foto: Waardwonen

Vorige week presenteerden Huurdersbelang Lingewaard, Waardwonen, WOONstichting Gendt, huurdersvereniging Gendt en de gemeente Lingewaard de prestatieafspraken voor 2023. In alle kernen komen meer huurwoningen voor de verschillende doelgroepen.

De corporaties zetten zich verder in om in 2023 de laatste huurwoningen met een laag energielabel te verduurzamen.

Meer sociale huur

De gemeente gaat afspraken maken met projectontwikkelaars. Minimaal 30 procent van de woningen die zij bouwen, moeten sociale huurwoningen zijn. Dit was eerst 20 procent. Ontwikkelaars moeten hiervoor met woningstichtingen om de tafel. In alle kernen komen meer huurwoningen voor de verschillende doelgroepen.

Tijdelijke woningen

Er is erg veel vraag naar huurwoningen. Daarom hebben de partijen met elkaar afgesproken dat er in 2023 meer tijdelijke woningen moeten komen. Bijvoorbeeld voor starters. Maar ook voor andere doelgroepen als statushouders en spoedzoekers.

Starters en senioren

In de afspraken is er extra aandacht voor starters en senioren. Voor starters kijken de partijen naar de mogelijkheid van ‘friendscontracten’. Met zo’n contract kan er met één of twee vrienden een woning gehuurd worden. Voor ouderen is er de wooncoach. Die kan advies geven over hoe ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar ook over het doorstromen naar een levensloopbestendige woning. Ook moeten er huizen komen waar mensen die psychisch kwetsbaar zijn, beschermd kunnen wonen.

Duurzaam wonen

De corporaties zetten zich verder in om in 2023 de laatste huurwoningen met een laag energielabel te verduurzamen. Ook werken de partijen aan de bewustwording van hun energieverbruik bij huurders. De woningstichtingen lenen bijvoorbeeld energiedisplays uit aan huurders. Hiermee krijgen ze inzicht in hun energieverbruik.

Meer informatie

Voor meer informatie kijk naar gemeente Lingewaard, Huurdersbelang Lingewaard, Waardwonen, WOONstichting Gendt, en huurdersvereniging Gendt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen