Update 19 december: bom uit WOII ontmanteld en verwijderd en bewoners naar huis

Foto: EOD

Op maandag 19 december vond de ontmanteling plaats van de bom uit WOII die onlangs werd gevonden op de Aloysiuslocatie in het centrum van Huissen. De ontmanteling verliep soepel.

Rond 10.00 uur ging de bom naar de ploflocatie. Daar is de bom omstreeks 11.30 uur tot ontploffing gebracht.

Noodverordening

Uit voorzorg gold tijdens de ontmanteling een noodverordening van 08.00 tot 18.00 uur. In dit tijdvak mocht niemand in het ontruimingsgebied aanwezig zijn. Centrumbewoners rondom de bom moesten daardoor voor 08.00 uur hun huis verlaten. Een deel ging naar de opvanglocatie in De Buitenpoort, de rest bracht de tijd door bij familie, vrienden of kennissen.
De Explosieven Opruimingsdienst startte om 08.00 uur met de ontmanteling van de bom in een terp die in de week ervoor rondom de bom was gebouwd. Rond 09.00 uur verwijderden zij op veilige afstand met succes de ontsteking uit de bom. Aansluitend ging de bom met een vrachtwagen richting het Looveer. De burgemeester trok om 10.00 uur de noodverordening in. De politie gaf daarna het gebied vrij. Omwonenden mochten daardoor eerder dan verwacht weer terug naar hun huis. De bom is omstreeks 11.30 uur tot ontploffing gebracht op de ploflocatie.

Heb jij vragen?

Kijk dan eerst of jouw vraag bij de meestgestelde vragen staat. Deze vind je onder aan deze pagina. Is jouw vraag nog niet beantwoord? Mail dan jouw vraag naar [email protected]. Ook kun je contact opnemen met de gemeente via het algemene nummer (026) 32 60 111.

Meestgestelde vragen

  • Is de bom op dit moment gevaarlijk?
    Nee, de EOD heeft aangegeven dat de situatie veilig is.
  • Hoe gaat de ontmanteling in zijn werk?
    Op de website van Defensie(externe link) krijgt u een indruk van het werk van de EOD. Op deze website vindt u ook een filmpje over hoe zij te werk gaan.
  • Wat gebeurt er met de bom na ontmanteling?
    De bom wordt op een vrachtwagen gelegd en naar een veilige plek gebracht. De EOD laat de bom daar gecontroleerd ontploffen.
  • Wie houdt er toezicht op mijn huis?
    Tussen 08:00 en 18:00 uur houden politie en boa’s van de gemeente toezicht op het ontruimingsgebied.
  • Mogen de auto’s in het ontruimingsgebied blijven staan?
    Die mogen op eigen risico blijven staan. Heeft u de auto die dag nodig? Zorgt u er dan voor dat u uw auto voor maandag 19 december 08:00 uur buiten het gebied parkeert.
  • Wat gebeurt er als iemand zijn huis niet uit wil?
    In eerste instantie verzoekt de politie iemand vriendelijk het gebied te verlaten. Als aan het eerste verzoek niet wordt voldaan wordt de vraag al wat dwingender gesteld. Uiteindelijk kan de politie iemand die niet zijn huis uit wil aanhouden, maar we hopen dat het zover niet hoeft te komen. Want wanneer er nog mensen in het ontruimingsgebied zijn, gaat de EOD de bom niet ontmantelen. Dus ontruiming is noodzakelijk om de bom te kunnen ontmantelen.
  • Wat gebeurt er als iemand tussen 08.00 en 18.00 uur toch het gebied in gaat?
    U wordt door politie en/of boa’s tegengehouden bij de toegangswegen. Omdat er een noodverordening geldt, kan de politie u aanhouden wanneer u na waarschuwen toch het gebied ingaat.
  • Hoe weten we dat we eventueel eerder ons huis in kunnen?
    Het kan zijn dat de ontmanteling sneller gaat dan gepland. Mocht u eerder naar huis kunnen, dus voor 18:00 uur, dan communiceren wij dat op drie manieren:
  1. Bij de opvanglocatie
  2. op de website
  3. via Facebook en Twitter van de gemeente Lingewaard.
  • Stel, laten we het niet hopen, dat er toch schade ontstaat. Wat gebeurt er dan?
    De gemeente is verzekerd voor schade mocht er toch een ontploffing plaatsvinden. Bij andere schade tijdens de periode dat u uit uw huis moet, vindt er persoonlijk overleg plaats.
  • Hoe is de grens bepaald van het gebied waar mensen hun woning uit moeten?
    De grove grens is bepaald aan de hand van berekeningen van TNO (onafhankelijke onderzoeksorganisatie) op basis van de constructie die nu gebruikt wordt. Daarna is ter plaatse samen met de politie gekeken naar een grens die logisch is om het gebied af te zetten.
  • Moeten we ramen open laten staan, mocht er toch een ontploffing komen?
    Nee. Sluit uw woning af zoals u dat normaal ook doet wanneer u weggaat.
  • Kan de kerstviering in de protestantse kerk doorgaan?
    Ja, de kerk is bereikbaar via de winkelstraat.
  • Hoe laat moeten we uiterlijk uit de woning?
    Voor 08:00 uur moet u weg. Vanaf 08:00 uur geldt de noodverordening en mag er niemand meer het gebied aanwezig zijn. Dan gaat de politie ook controleren.
  • Op de hekken bij De Buitenpoort staat dat het gebied afgesloten is van 06:00 tot 18:00 uur. Maar het was toch 08:00 uur?
    Dat klopt. U moet uiterlijk 08:00 uur uw woning uit. De parkeerplaatsen bij de Buitenpoort zijn gereserveerd voor de hulpdiensten. Zij komen al eerder aan dan 08:00 uur. Daarom staat hier de tijd van 06:00 uur om de plekken vrij te houden voor onder andere politie en EOD.
  • Op welke afstand staan de mensen van de EOD als de bom wordt gedemonteerd?
    De mensen van de EOD staan aan de rand van het ontruimingsgebied. Met behulp van cameratoezicht in de terp weten ze of de ontmanteling gelukt is.

Documenten

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen