Het leven in Lingewaard voor Oekraïners

Foto: Gemeente Lingewaard

De komende tijd verschijnt op de gemeentepagina regelmatig de rubriek ‘Oekraïners in Lingewaard’. Dit wordt geschreven door Maria Shendryk.

Zij is een 19-jarige Oekraïense studente die met haar moeder en jongere zus het oorlogsgeweld in Oekraïne is ontvlucht. Zij geeft een inkijkje in het dagelijks leven van van Oekraïners in Lingewaard.
Maria bedacht: “In de gemeente Lingewaard wonen ongeveer 150 Oekraïners. Om te weten hoe het met hen gaat, heb ik een enquête gehouden onder mijn landgenoten. Hoe gaat het met hen en hoe ervaren ze het leven in Lingewaard?”

Werken in Lingewaard

De meeste van mijn landgenoten hebben hier in de regio werk gevonden. Bijna alle Oekraïners in Lingewaard zijn hoog opgeleid. Ze zijn gemotiveerd om de Nederlandse taal te leren en werk te vinden waarvoor ze gestudeerd hebben.

Met plezier naar school

De Oekraïense kinderen gaan met veel plezier naar school. De meesten van hen gaan hiervoor naar Arnhem. Ze zijn enthousiast over de Nederlandse manier van lesgeven. Ze vinden dat de docenten hun lessen goed voorbereiden en zijn blij met het aanbod aan buitenschoolse activiteiten.

Mensen ontmoeten

Elke woensdagochtend komen Lingewaardse Oekraïners in De Kinkel samen om koffie te drinken. Hier ontmoeten ze nieuwe mensen. Door mee te doen aan activiteiten, leren ze de Nederlandse cultuur en tradities beter kennen.

Aanpassen aan een nieuwe omgeving

Veel van mijn landgenoten hebben aanpassingsproblemen gehad. Soms zijn ze verdrietig en verliezen ze de hoop. En natuurlijk moeten ze wennen aan het leven in andere omstandigheden. Ze moeten vaak hun toekomstplannen bijstellen. Maar ze hebben veel waardering voor hun nieuwe leefomgeving. En zijn blij met de openheid en vriendelijkheid van de mensen hier. Ze zijn de gemeente en de inwoners dan ook erg dankbaar voor het veilige onderkomen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen