Koninklijke onderscheiding voor zeventien inwoners van Lingewaard

Foto: Gemeente Lingewaard

Zeventien inwoners van Lingewaard hebben een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Burgemeester Nelly Kalfs speldde de gedecoreerden tijdens de lintjesregen op woensdag 26 april de versierselen op.

Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis in Bemmel. Ed Masselink uit Bemmel werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Drie inwoners van Angeren, een inwoner van Bemmel, drie inwoners van Doornenburg, zes inwoners van Gendt en drie inwoners van Huissen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ed Masselink (71, Bemmel)

Mediation gaat hem aan zijn hart. Daarom richtte Ed in 2004 de Stichting Bedrijf, Burgers en de Gemeente (SBBG) op. Deze stichting is overgegaan in Vereniging Mediators bij de Overheid (VMO). Het doel is om de relatie en het vertrouwen tussen burgers en overheid te verbeteren. Ed is daarnaast voorzitter van de Stichting Maatschappelijke Gezondheidszorg Bemmel (Stichting MGZ). Dit is een goede-doelenstichting die lokale maatschappelijke activiteiten ondersteunt. Ook is hij secretaris/penningmeester van de Bemmel- en Haalderenstichting. Een aantal jaar was hij secretaris en betrokken bij de politieke redactie bij Omroep Lingewaard. Voor zijn verdiensten is Ed benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ans Boskeljon (70, Huissen)

Ans ontving een Koninklijke onderscheiding omdat ze zich al meer dan twintig jaar inzet voor de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO). De ANBO organiseert reisjes en Ans zorgt ervoor dat minder mobiele ouderen mee kunnen. Ook zorgt ze voor hen tijdens de vele andere activiteiten van de ANBO. Daarnaast staat ze altijd klaar om de ouderen naar een dokter, tandarts of ziekenhuis te brengen of te helpen bij een verhuizing. Daarbij is ze jarenlang mantelzorger geweest voor familieleden en een hele goede vriendin.

Fre van Deelen (62, Doornenburg)

Fre zet zich al bijna zijn hele leven in voor voetbalvereniging Gijsbrecht Van Aemstel (GVA). Het was zijn oom Wim die hem aanspoorde om als jongetje van nog geen tien jaar te gaan voetballen. Meer dan 45 jaar geleden, in 1977, begon hij met vrijwilligerstaken binnen de club. Eerst als jeugdleider, later onder meer als leider van het eerste elftal, grensrechter, scheidsrechter en bestuurslid. In 1984 won hij de vrijwilligersprijs van de club en vorig jaar is hij benoemd tot erelid. Nu is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Wijnand van Dijk (75, Huissen)

Wijnand is een ambassadeur voor de wandelsport. Hij zet zich al 25 jaar lang in voor wandelsportvereniging WIOS’81 in Nijmegen, de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWbN) regio Gelderland en de Wandelvereniging Gelderland. Van marsleider tot penningmeester, van de boekhouding doen tot het maken van de bewegwijzering: Wijnand doet het allemaal. Van de gemeente Nijmegen ontving hij in 2020 de Zilveren Waalbrugspeld als waardering voor zijn inspanningen. Vorig jaar is hij benoemd tot lid van verdienste van de KWbN én benoemd tot erelid van de WIOS’81. Daar kwam nu een Koninklijke onderscheiding bij!

Willie Janssen (75, Gendt)

Al meer dan vijftig jaar zet Willie zich in voor de Gendtse tennisclub LTC. In 1973 begon hij in de kantinecommissie. Hij heeft twee rechterhanden en is van alle markten thuis. Bij een verbouwing of wijziging in de technische installatie vragen ze Willie vooraf om advies en is hij zelf uitvoerder en toezichthouder. Een paar jaar geleden is hij voor zijn verdiensten benoemd tot erelid van de club. In september 2012 startte hij met het geven van nordic walking-trainingen bij Loopgroep Huissen. Ook stippelt hij mooie wandeltochten uit. Willie werd voor zijn verdiensten in het zonnetje gezet en kreeg een lintje.

Wilma Könning-van Boggelen (66, Huissen)

Wilma ontving een Koninklijke onderscheiding voor haar jarenlange inzet voor Stichting Rijnstede. Ze ondersteunt sinds 1978 bij het beheer en de exploitatie van het verenigingsgebouw. Daarnaast is ze actief bij de Huissense Gilden en de Federatie van Gelderse Schuttersgilden en Schutterijen St. Hubertus. Ze helpt mee bij de organisatie van de jaarlijkse Gildefeesten en gilde activiteiten. Ook was Wilma lid van Wijkplatform Huissen. Ze zette zich in voor de verbetering van de wijk en zorgde voor een boombank waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Frank Kuster (57, Angeren)

Frank zorgt er samen met medebestuurders en medewerkers voor dat Dorpshuis Angeren een levendige omgeving is. Jong en oud kunnen hier genieten. Om ervoor te zorgen dat Angeren leefbaar is en blijft, richtte hij samen met enkele anderen in 2007 Strijdbaar Angeren op. Hij zorgde er ook voor dat de financiële administratie tot achter de komma klopte. Daarnaast is Frank actief in het Sint Nicolaas Comité. Hij coördineert de feestelijke intocht van de Sint in Angeren en zorgt ervoor dat alle kinderen ervan kunnen genieten. Voor zijn verdiensten kreeg hij een lintje.

John Kuster (74, Angeren)

John Kuster (74) uit Angeren verdiende een Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor Jongerenkoor St. BAVO en Basisschool De Marang. Ook was hij voorzitter van Tafeltje Dekje en vrijwilliger bij De Zonnebloem. Hij bezocht gasten en organiseerde activiteiten. Voor zijn verdiensten ontving hij in 2019 het beeldje met de titel ‘Waardering’. Daarna is hij een aantal jaar mantelzorger geweest voor zijn vrouw. Sinds 2021 zet hij zich in voor Stichting Welzijn Lingewaard (SWL). Elke week zorgt hij ervoor dat acht mensen met geheugenproblemen een gezellige middag hebben. Bij de dagbesteding van RijnWaal Zorggroep begeleidt John ouderen.

Dinie Nissen-van der Plank (61, Gendt)

Dinie zet zich al jaren in voor De Zonnebloem. Ze organiseert, coördineert en regelt voor meer dan honderd gasten zo’n tien activiteiten per jaar. Dinie biedt aan iedereen die dat nodig heeft haar hulp aan. Ze zorgt ervoor dat mensen lid worden van De Zonnebloem en koppelt hen aan een vrijwilligster. Ook is ze jarenlang mantelzorger geweest voor diverse familieleden en voor een alleenstaande man. Ze regelde het huishouden, arts- en ziekenhuisbezoeken en deed de thuiszorg. Dinie werd nu zelf in het zonnetje gezet en kreeg een lintje.

Ben Otters (70, Angeren)

Ben zet zich al vijftig jaar in als vrijwilliger voor het dorp. Vroeger was hij betrokken bij de oprichting van volleybalvereniging Hexagon en Scouting Augustinus. Voor Basisschool De Marang fotografeerde hij tot 2020 alle evenementen en organiseerde schoolevenementen. Ben is sinds de jaren ’70 actief voor Dorpshuis Angeren. Hij ondersteunt bij alles wat met beeld en geluid te maken heeft. Omdat hij heel veel weet over de geschiedenis van Angeren is hij sinds de oprichting betrokken bij de Historische Kring Angeren. Overal waar hij gaat, gaat de camera mee. Hij heeft inmiddels een flink archief aangelegd. Voor zijn inzet kreeg hij een Koninklijke onderscheiding.

Tiny Peters-Bruger (68, Gendt)

Tiny is een duizendpoot. Ze verdiende een lintje omdat ze zich ruim veertig jaar heeft ingezet voor de St. Martinus Parochie Doornenburg. Ze was collectant, lector, koster tijdens de kerkvieringen, lid van de pastoraatsgroep en voorganger. Een paar jaar geleden werd Tiny bestuurslid bij de tennisvereniging TC Doornenburg. Bij Vluchtelingenwerk is ze coördinator van de ‘Taalmaatjes’ en gaat Tiny altijd op zoek naar de perfecte match. Ook zat ze jarenlang in het bestuur van VVD Lingewaard en de afgelopen vier jaar was ze raadslid.

Ine Smeenk-Wunderink (80, Gendt)

Ine doet al meer dan dertig jaar vrijwilligerswerk bij Stichting Historische Kring Gente. Ze maakte tot voor kort deel uit van de digitaliseringsgroep. Ze zorgde ervoor dat alle oude foto’s werden ingescand en opgeslagen. Door haar precieze manier van werken, is het archief nu ook voor anderen toegankelijk. Daarnaast bezorgt ze het kringblad en ondersteunt ze bij Gendtse exposities. Sinds 1993 is Ine vrijwilligster Dagopvang bij Rijnwaal Zorggroep. Ze doet spelletjes met de bewoners, zorgt ervoor dat ze koffie en thee krijgen en ze ondersteunt bij allerlei activiteiten. Dit jaar kreeg zij een lintje voor haar verdiensten.

Annie Vermeulen-Wiltink (74, Doornenburg)

Annie zet zich al meer dan veertig jaar in voor Voetbalvereniging GVA. Toen haar twee zoons nog klein waren, startte ze samen met een aantal andere moeders de ‘moederbrigade’. Ze hielpen de jongste jeugd met omkleden en veters strikken. Nu zorgt ze voor de koffie en thee tijdens de thuiswedstrijden. Daarnaast is ze een zeer actieve vrijwilliger van De Zonnebloem. Elke week bezoekt ze ouderen die langdurig ziek of eenzaam zijn en Annie organiseert elke maand een bingo-avond. Dat doet ze altijd met veel humor. Voor haar verdiensten kreeg zij een Koninklijke onderscheiding.

Marian Visch-te Boekhorst (65, Doornenburg)

Marian ontving een lintje voor haar jarenlange inzet als bestuurslid en organisator van wandeltochten bij Sportvereniging Olympia. Al dertig jaar organiseert zij de Kasteeltocht en de Avondvierdaagse in Doornenburg. Ook zorgt ze ervoor dat de jeugd elke week een uur kan gymmen. Bijna al die jaren is ze ook secretaris bij de vereniging en daarmee het langstzittende bestuurslid. Bij de schietvereniging houdt ze de scores bij van alle schietwedstrijden. Als verkeersregelaar regelt ze het verkeer voor alle verenigingen bij evenementen in Doornenburg.

Bert van Vorsselen (66, Gendt)

Bert is van grote waarde voor Hengelsportvereniging ‘De Snoek’. Hij helpt mee met het bouwen van het clubhuis, het versturen van de post, het repareren van hengels van de leden, de inkoop voor de kantine en het onderhouden van contacten met alle instanties waar je als vereniging mee te maken hebt. Maar hij is er ook verantwoordelijk voor dat de visvijver er prachtig bij ligt. Hij zorgt dat het viswater in orde is, dat er gemaaid en gesnoeid wordt en dat de machines onderhouden worden. Voor zijn verdiensten ontving hij een Koninklijke onderscheiding.

Wilhelmien Wannet-Janssen (81, Gendt)

In 1983 ging Wilhelmien zingen bij gemengd koor Jubilate in Gendt. Ze werd ook bestuurslid en bibliothecaris. Ze zorgde ervoor dat de muziekbibliotheek werd beheerd en regelde dat de muziekklappers van de leden altijd op orde waren. Afgelopen jaar bestond Jubilate vijftig jaar en zat Wilhelmien in de feestcommissie. Mede dankzij haar is het een onvergetelijk jubileum geworden. Bij de Ouderen Vereniging Gendt organiseert ze diverse activiteiten. Van 2009 tot afgelopen jaar was ze ook penningmeester. Zij zorgde voor financieel overzicht en haalde de contributie op. Voor haar jarenlange inzet kreeg ze een lintje.

Misjà Heinink(75, Bemmel)

Misjà kreeg een Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van Carnavalsvereniging De Blauwe Pony en Stichting Kerk Bemmel. Onder zijn leiding is de Donatuskerk met 120 vrijwilligers omgetoverd tot de Theaterkerk. Ook is hij medeoprichter van de Stichting Muziekgezelschappen Bemmel en was hij bestuurslid bij Stichting Jazz in Arnhem. Bij Seniorenvereniging KBO zorgde hij als voorzitter voor bijna een verdubbeling van het ledenaantal. Nu zet hij zich bij Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) in voor ouderen met de ontwikkeling van de opleiding ‘Ouderbegeleiding’ voor de Lingewaardse Ouderenadviseurs.

Ken je ook iemand die een lintje verdient?

Iedereen in Nederland kan een lintje verdienen. Door iets bijzonders te doen voor de samenleving, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Vrijwilligers die zich inzetten op het gebied van sport, kunst, cultuur, pleegzorg en nog veel meer.

Wil je een aanvraag doen voor de lintjesregen in 2024?

Stuur dan zo snel mogelijk een verzoek om iemand voor te dragen. De volledige aanvraag moet u namelijk vóór 1 juni 2023 indienen. Kijk op www.lingewaard.nl/lintje voor meer informatie.
Wil je graag persoonlijk informatie ontvangen over een aanvraag? Neem dan contact op met team Representatie van de gemeente Lingewaard via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen