Pact van Loevestein

Foto: Slot Loevestein

Onlangs werd Fort Pannerden uitgeroepen tot het mooiste fort van Nederland. Maar het zuidelijk deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie kent nog meer waterlinieforten en mooie plekken.

Om dit bijzondere gebied te behouden en te ontwikkelen, is twintig jaar geleden het Pact van Loevestein gesloten. Dat gebeurde op Slot Loevestein, een kasteel en fort, dat valt onder de gemeente Zaltbommel.

Samenwerking

Sinds die tijd werken provincies Gelderland en Noord-Brabant, Brabants Landschap, Staatsbosbeheer Rivierenland-West, Waterschap Rivierenland en acht gemeenten samen aan behoud, beheer en beleving van het zuidelijk deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook gemeente Lingewaard doet mee. En dat blijft ze de komende tien jaar doen.

Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW)

Pact van Loevestein
Aart Slob

In juli 2021 werd de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) geplaatst op de Lijst van het Werelderfgoed van UNESCO. Dit als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam (StvA) die sinds 1996 werelderfgoed is. Sindsdien vormen beide linies één werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Deze twee waterlinies vormden de kern van de Nederlandse landsverdediging, om als neutraal land buiten gewapende conflicten te blijven.

Ondertekening

Op donderdag 5 oktober zette wethouder Aart Slob zijn handtekening onder de verlengingsovereenkomst van het Pact van Loevestein.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen