De Omgevingswet komt eraan in 2024

Foto: Pixabay

Op 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in. Deze nieuwe wet bundelt allerlei wetten en regelingen op het gebied van de fysieke leefomgeving.

Het gaat dan bijvoorbeeld om wetten en regels voor wonen, wegen, milieu, natuur en water.

Wat betekent dit voor jou als inwoner?

Vraag jij een omgevingsvergunning aan? Dan krijg je te maken met de Omgevingswet. Je kunt ook met de Omgevingswet te maken krijgen als iemand anders iets wil veranderen in jouw leefomgeving. Bijvoorbeeld het bouwen van een garage of het realiseren van een uitbouw. Dit heet participatie.

Vergunning

Een aanvraag voor een vergunning doe je straks met hulp van het nieuwe digitale Omgevingsloket, oftewel het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Dit is een loket waar alle overheden samenwerken. Daardoor vind je op één plek alle informatie die je nodig hebt.

Voorbereidingen in volle gang

De gemeente is volop bezig met de voorbereidingen op de komst van de Omgevingswet. Zo stelde ze de omgevingsvisie vast die op 1 januari 2024 ingaat, tegelijk met de Omgevingswet. Deze visie werkt ze nog uit in omgevingsprogramma’s en in het omgevingsplan.

Meer weten?

Wil je voor nu meer weten over de Omgevingswet? Kijk dan op onze pagina over de omgevingswet. De komende maanden vult de gemeente regelmatig de informatie over de Omgevingswet aan op haar website.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen