Plannen voor cultureel centrum in De Assenburg

Foto: Gemeente Lingewaard

De vraag naar maatschappelijke accommodaties verandert. En de samenleving in Bemmel verandert ook.

Onze gemeente vergrijst en de behoefte om elkaar te ontmoeten wordt daardoor groter. Het is belangrijk dat de plek waar dit gebeurt centraal ligt, leuke activiteiten biedt, laagdrempelig en uitnodigend is.

Aantrekkelijk centrum

Een paar jaar geleden werd de notitie ‘Versterken compacte en aantrekkelijke centra in Lingewaard’ geschreven. Hierin wordt het combineren van winkels, horeca en culturele en maatschappelijke activiteiten in het centrum van de dorpen genoemd als een goede kans. In de afgelopen jaren zijn er verschillende projecten in andere dorpen in de gemeente gestart. En nu is Bemmel aan de beurt. Daarom start de gemeente in de zomer van 2024 met het accommodatieplan Bemmel. In dit plan beschrijft de gemeente welke gebouwen maatschappelijke en culturele organisaties nodig hebben. En hoe ze hieraan werkt.

Een kans in De Assenburg

Vooruitlopend op het plan is er al een mooie kans naar voren gekomen in Bemmel: De Assenburg. Dit winkelcentrum staat sinds 2022 voor een groot deel leeg. Het is niet gelukt om voor de winkelpassage, net als voor veel andere passages in Nederland, voldoende nieuwe ondernemers aan te trekken. Meer verkoop via internet en meer concurrentie voor winkeliers vanuit dorpen in de buurt maken het voor een deel van de winkeliers moeilijk te overleven. De lege winkels maken het centrum minder aantrekkelijk voor inwoners, andere ondernemers en bezoekers.
Het idee is om het winkelcentrum te gebruiken als cultureel centrum. In dat geval verhuizen De Bibliotheek, Cultureel centrum De Kinkel en Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) naar De Assenburg. De veranderende behoeften aan maatschappelijke gebouwen en het voorkomen van lege ruimtes in het centrum van Bemmel komen hier samen. Het doel is om van De Assenburg een bruisend cultureel centrum te maken dat past bij de wensen van inwoners. En het centrum van Bemmel hiermee compacter en aantrekkelijker te maken.

Onderzoek

Gemeente Lingewaard heeft onderzocht of het mogelijk is om het winkelcentrum om te bouwen tot een cultureel centrum. Daarbij is ook gekeken of deze verbouwing kan in combinatie met de winkels, want de winkeliers blijven gewoon in De Assenburg. Uit dit onderzoek is gebleken dat dit mogelijk is. Daarmee is een nieuwe fase in het onderzoek begonnen. In deze fase kijkt de gemeente of het plan ook financieel mogelijk is. Ook wordt onderzocht of de activiteiten van de organisaties in De Assenburg of in andere gebouwen van de gemeente passen en op welke manier. De gemeente onderzoekt ook hoe de maatschappelijke organisaties, inwoners, ondernemers en andere betrokkenen het cultureel centrum voor zich zien.

Gemeente Lingewaard gaat in gesprek 

Natuurlijk heeft een nieuwe plek invloed op mensen. Daarom gaat de gemeente in gesprek met verschillende personen en partijen. De eerste gesprekken met betrokkenen zijn in januari en februari al geweest en er volgen de komende tijd meer gesprekken. In het voorjaar vinden er ook bijeenkomsten voor maatschappelijk organisaties, inwoners, ondernemers en andere geïnteresseerden plaats. Dit wordt via het Gemeente Nieuws en op de website van de gemeente bekendgemaakt.

Besluit voor de zomer

De gemeente verwacht het financiële onderzoek en het onderzoek onder betrokkenen in Lingewaard in juni 2024 af te ronden. Op basis van de resultaten wordt dan ook een beslissing genomen over de toekomst van De Assenburg.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met projectleider Jeroen Hanegraaf. Hij is te bereiken per e-mail via [email protected] of telefonisch via 026 326 0111(externe link) (je kunt dan vragen naar projectleider Jeroen Hanegraaf).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen