Opvang alleenreizende minderjarige vreemdelingen

Foto: Shutterstock

Gemeente Lingewaard gaat dit jaar aan vijftien alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) onderdak bieden. De gemeente weet nu nog niet waar in Lingewaard ze hen gaat opvangen. Ze zoekt naar kleinschalige woonlocaties.

Dit is een verplichting vanuit de Rijksoverheid: die heeft bepaald hoeveel amv’s elke gemeente moet opvangen.

Jongens en meisjes

Amv’s zijn geen Veiligelanders. Ze zijn jongens en meisjes die naar Nederland zijn gekomen zonder ouders of verzorgers. Ze komen van buiten Europa. Als ze in ons land aankomen, zijn ze jonger dan achttien jaar. Sommigen hebben al een verblijfsstatus: zij mogen dus in Nederland blijven. Anderen wachten nog op een beslissing hierover. De jongeren die alleen als vluchteling naar Nederland komen willen iets maken van hun leven. Veruit de meesten kunnen in Nederland blijven. Ze zijn gemotiveerd om de taal te leren, naar school te gaan, te werken en een bestaan op te bouwen.

Gastgezinnen en woonlocaties

Amv’s onder de vijftien jaar worden opgevangen in gastgezinnen in Lingewaard. Kinderen tussen de vijftien en achttien jaar vangt de gemeente op in kleinschalige woonlocaties, waar zo’n drie tot vier jongeren wonen. Daarbij krijgen zij begeleiding door een mentor. De organisatie Nidos zorgt voor de voogdij.
Alle amv’s gaan naar school. Voor hen wordt een passende school gezocht, zodat ze zo snel mogelijk kunnen integreren. De gemeente gaat de komende periode in gesprek met Waardwonen om te kijken wat geschikte woonplekken zijn. Zodra hier meer over bekend is, gaat ze met de buurt in gesprek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen