In oude thermometers, bloeddrukmeters en barometers kan kwik zitten. Als zo’n voorwerp kapot gaat, rollen en stuiteren de bolletjes kwik naar alle kanten.
Die bolletjes zijn zo klein dat je ze moeilijk zelf kunt opruimen. Blijven er bolletjes liggen? Dan verdampen ze langzaam tot kwikdamp. En daar kun je ziek van worden.
Een ongeluk zit in een klein hoekje
De
GGD merkt regelmatig dat er mensen zijn die nog een thermometer of barometer met kwik in huis hebben. En dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Een kat die een barometer van een kastje stoot of iemand die de thermometer per ongeluk tegen de rand van de wasbak stuk stoot. De kans lijkt misschien klein, maar in de praktijk gebeurt het toch.
Voorkom hoge kosten
Vooral in een barometer zit veel kwik en het is moeilijk om dat op te ruimen. Meestal moet er een professioneel schoonmaakbedrijf komen. De schade is altijd groot en kan hoge kosten opleveren. En dan is er nog de ongerustheid die zo’n ongelukje veroorzaakt. Vooral als er kleine kinderen in huis zijn.
Kwik laten vallen? Bel de GGD!
Heb je een voorwerp met kwik laten vallen? Blijf uit de buurt van de kwikdruppels, zet ramen open voor frisse lucht en
bel direct de GGD van jouw regio.
Breng kwik naar het chemisch afval
Voorkom ongelukken met kwik. Heb je oude barometers, thermometers of bloeddrukmeters in huis? Verpak ze dan in dubbel plastic. Breng ze daarna naar het chemisch afval bij een milieustraat bij jou in de buurt.
Meer weten?
lees je meer over kwik en de gevaren. Daar staan ook ervaringsverhalen.