Elke vier minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. Een valongeval heeft vaak veel impact op de zelfredzaamheid van mensen.
Daarom probeert de gemeente samen met partners uit de zorg haar inwoners van 65 jaar en ouder met een valrisicotest zo goed mogelijk te helpen.
De gemeente onderzoekt hoe ze 65-plussers het beste kunnen bereiken om een valrisicotest te laten doen. In afwachting tot de resultaten van het onderzoek biedt zij, in samenwerking met enkele fysio-/oefentherapie praktijken, een pilot aan met inloopmomenten voor valrisicotests. Hier zijn geen kosten aan verbonden. De valrisicotest bestaat uit enkele vragen en een looptest. Wanneer je ‘ja’ antwoordt op één van de onderstaande vragen, is het verstandig om een valrisicotest te laten doen.
Bekijk hieronder een overzicht van alle inloopmomenten. Door te bellen of een e-mail te sturen naar de betreffende praktijk kun je je aanmelden voor een valrisicotest.
Wanneer blijkt uit de valrisicotest dat je een matig- of hoog valrisico hebt, kun je deelnemen aan een valpreventieprogramma, genaamd ‘In Balans’. Dit programma is gericht op zowel de bewustwording van risicofactoren als het verbeteren van balans, mobiliteit, conditie en zelfvertrouwen.
'In Balans’ is geschikt voor zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder. Het is een groepscursus van twaalf weken. De eigen bijdrage voor de 'In Balans' cursus is €87,50.
In deze cursus gaat het over het verbeteren van de balans, mobiliteit en kracht. Je staat (letterlijk) steviger op de benen. Daarnaast ben je je bewuster van risicofactoren in huis en de omgeving.
De cursus bestaat uit een voorlichting en twintig trainingen in Angeren, Bemmel, Doornenburg, Gendt en Huissen.
Kijk ook hier naar Alle activiteiten voor ouderen in Lingewaard