Persconferentie: Drie weken lang beperkte lockdown

Foto: lingewaard.nieuws.nl

16364 nieuwe besmettingen. Zo begon demissionair minister-president Mark Rutte de persconferentie. Het cijfer van donderdag 11 november is het hoogste aantal sinds het begin van de coronacrisis.

Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge maakten tijdens de persconferentie bekend dat de maatregelen opnieuw verder worden aangescherpt.

Het virus zit overal

“Gelukkig is het overgrote deel inmiddels gevaccineerd, anders was de ellende in de ziekenhuizen niet te overzien,” aldus Rutte. Ondanks de vele gevaccineerden is de druk op ziekenhuizen zo hoog dat heup-, knie- en hartoperaties weer moeten uitgesteld worden. De genomen maatregelen van de vorige persconferentie geven volgens het OMT niet genoeg effect om het aantal besmettingen te verlagen.
OMT adviseert op zo kortst mogelijk termijn het aantal contacten te beperken om zo het aantal nieuwe besmettingen te verlagen. “De boodschap is een harde klap voor het hele land. Het doel is daarnaast om het virus de komende maanden te vertragen. Het virus gaat door het hele land, in alle sectoren en in alle leeftijdscategoriën,” aldus Rutte.

Basis blijft hetzelfde

Het aantal contactmomenten moeten worden teruggedrongen. Daarom wordt er teruggegrepen naar oude maatregelen. “En die hebben effect op iedereen. Gevaccineerd en ongevaccineerd. Dat is nodig om het virus te vertragen. Denk aan de verdere uitbreiding van het coronatoegangsbewijs. Ik begin met een hartenkreet,” zegt Rutte. Hij vervolgt: “Een oproep om na te denken over de vraag ‘Kan ik meer doen? Kan ik iets beter doen? Welk extra stapje kan ik zetten?’ Want maatregelen werken alleen als we allemaal meedoen. Iedereen kan een steentje bijdragen. Ik zou daar het liefst met iedere Nederlander persoonlijk over in gesprek gaan. Maar dat is simpelweg niet mogelijk.”
Basisregels blijven en gelden voor iedereen. Blijf thuis bij klachten en laat je testen. Ook als je gevaccineerd bent. Test je positief? Blijf dan thuis. Was je handen regelmatig, schud geen handen en geef geen knuffels. Hoesten en niezen doe je in je elleboog en snuit je neus met een wegwerpzakdoekje. Zorg verder voor voldoende frisse lucht.

Per direct extra maatregelen

Per direct gaat er een pakket nieuwe maatregelen in. Allereerst is dat het thuisbezoek, want de meeste besmettingen gebeuren in huiselijke sfeer. Het advies is daarom om niet meer dan vier gasten van dertien jaar en ouder te ontvangen per dag. Dus geen feestjes of grote bijeenkomsten. Ook niet als de meeste mensen gevaccineerd zijn. “Want hoe goed je ook beschermd bent, het is nooit voor de volle 100 procent.”
Het werk is ook een grote besmettingsbron. Veel mensen werken nog thuis, maar meer mensen zouden thuis moeten werken. Afstand houden op het werk blijkt heel lastig zijn. En dus wordt het thuiswerkadvies aangescherpt. Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Maar met allen basisregels en adviezen kom je er niet. Zie de site van RIVM voor meer infomatie.

Harde ingrepen

Er zijn zes afzonderlijke, maar harde ingrepen, die op zaterdag 13 november om 18.00 uur ingaan. Dat zijn de volgende:

  • Verplicht 1,5 meter afstand waar geen coronatoegangsbewijs geldt. Dit geldt niet voor mensen uit één huishouden. Denk bijvoorbeeld aan een restaurant, maar ook bij het winkelen. Bij sporten, kunst en cultuur en in het openbaar vervoer geldt het niet.
  • Daar waar het coronatoegangsbewijs geldt, wordt een zitplaats verplicht. Hierbij is er een uitzondering voor doorstroomlocaties. Bij horeca en concertzalen is een zitplek dus verplicht, maar bij musea en kermissen niet.
  • Er geldt een verplichte sluitingstijd voor horeca, winkels en niet-essentiële dienstverleningen. Tussen 20.00 en 6.00 uur is de essentiële detailhandel gesloten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan supermarkten. Tussen 18.00 en 6.00 uur sluiten winkels en niet-essentiële dienstverlening. Denk ook aan contactberoepen als kappers en schoonheidsspecialisten. Horeca mag na 20.00 uur nog wel open zijn voor bezorgen of afhalen.
  • De sluitingstijd van 18.00 tot 6.00 geldt ook voor evenementen. Behalve voor culturele voorstellingen met zitplaatsen. Dat wil zeggen dat theaters en bioscopen open mogen blijven. Wel geldt er een maximum van 1250 personen per locatie.
  • Alle sport kan doorgaan, maar wel met een kleine aanpassing. Er geldt vanaf zaterdag 13 november een verbod op publiek bij wedstrijden en trainingen. Zowel overdag als ’s avonds, amateur en professioneel.
  • Vanaf zaterdag 13 november geldt er een verplichte maximale groepsgrootte van 75 mensen in het MBO, HBO en Universitair onderwijs. Hier geldt een uitzondering voor de tentamens.
    Rutte laat weten dat, gek genoeg, uitvaarten volgens de wet onder evenementen vallen. Deze mogen echter gewoon doorgaan zoals dat nu het geval is.

Ingrijpend

“Deze maatregelen grijpen diep in op het leven van heel veel mensen,” eindigt Rutte zijn verhaal. “Daarom is er heel lang gesproken over de maatregelen. Wat er nu gedaan wordt, is om het aantal besmettingen snel naar beneden te krijgen. Er komen noodzakelijke steunpakketten, zo snel mogelijk.”

Voorgenomen maatregelen langere termijn

Als maatregel voor de langere termijn wordt het wettelijk mogelijk gemaakt dat het coronatoegangsbewijs ook verplicht wordt voor de meeste detailhandel en voor dierentuinen en pretparken. Daarnaast wordt het mogelijk gemaakt om het coronatoegangsbewijs ook op de werkvloer te vragen. Deze wetsvoorstellen zijn vorige week al aangekondigd.
Daar komt een nieuw wetsvoorstel bij. Het wordt voor ondernemers mogelijk gemaakt om straks te kiezen tussen 3G (gevaccineerd, genezen of getest) met een verplichte vaste zitplaats of 2G (gevaccineerd of genezen) zonder vaste zitplaats. Dit wetsvoorstel wordt zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer gestuurd.
Op 3 december wordt er opnieuw gekeken naar de situatie. In de tussentijd wordt alles goed in de gaten gehouden. Ook wordt er gewerkt aan een nieuwe maatregel die past in de huidige situatie.

Reacties

Cookieinstellingen