Rijnstate loopt regionaal voorop met nieuwe behandeling van vergrote prostaat

Foto: Rijnstate.prostaatembolisatie

Bij ouder wordende mannen zijn plasklachten veel voorkomend. Dit wordt veroorzaakt door een vergrote prostaat (Benigne Prostaat Hypertrofie, BPH). Vaak wordt dit behandeld met medicatie, maar als dat onvoldoende blijkt volgt een operatie.

Vanuit de urologie wordt hier van oudsher een operatie uitgevoerd via de plasbuis waarbij de prostaat wordt verkleind. Nu zijn er ook andere technieken mogelijk. Rijnstate is begonnen met prostaat arterie embolisatie waarbij via de lies-slagader de prostaatslagader wordt afgesloten. Hierdoor krimpt het prostaatweefsel waardoor het plassen beter gaat. Rijnstate is het enige ziekenhuis in de regio die deze behandeling aanbiedt.

Dagbehandeling

De behandeling wordt nu ruim een jaar aangeboden. De eerste ervaringen van patiënten zijn erg goed. Patiënten hoeven minder vaak te plassen en de kracht van de straal verbetert. Groot voordeel van deze behandeling is dat dit in dagbehandeling kan, de kans op complicaties klein is, en dat dit geen negatieve gevolgen heeft voor de seksuele functie. De kans op succes van deze embolisatie is vergelijkbaar met de operatieve behandeling.

Tussenbehandeling

In de praktijk wordt de patiënt gezien door de uroloog die verschillende behandelmogelijkheden doorneemt. Vaak is een minimaal invasieve behandeling zoals prostaatembolisatie mogelijk. Daarnaast wordt in Rijnstate ook Urolift aangeboden voor kleinere prostaten als minimaal invasieve behandeling. Olaf Vrooman, uroloog in Rijnstate ziet de nieuwe methode als een tussenbehandeling; “Een van de gevolgen van een operatieve ingreep was het mogelijk afwezig blijven van zaadlozing. Prostaatembolisatie vormt nu een belangrijke tussenstap tussen medicatiegebruik en chirurgische ingrepen. Deze procedure biedt het behoud van seksuele functie en vermindert plasklachten, zoals een zwakke urinestraal. Ook kan het de symptomen van blaasproblemen aanzienlijk verbeteren.”
Ilse van Dop, Interventieradioloog: “De prostaatembolisatie is een goede aanvulling op de overige behandelingen. Vooral ook omdat met deze techniek grote prostaten behandeld kunnen worden met een kleine kans op complicaties.”

Informatie

Behandelen aan jouw prostaat is op de afdeling Radiologie van Ziekenhuis Rijnstate, locatie Arnhem-Noord.
Voor meer informatie zie: www.rijnstate.nl

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen