Bij Long Covid: 'Veel oude vrienden haken af, gelukkig hebben we elkaar'

03 okt 2023, 18:31 gezondheid
long covid lotgenoten contact huissen
SWL

Sinds begin dit jaar komen er in Lingewaard maandelijks inwoners samen, die aan Long Covid lijden: in zowel Bemmel als Huissen. In samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard is er een keer per vier weken op woensdagochtend in Huissen een lotgenotencontact voor mensen met Post Covid (beter bekend als Long Covid).

De groepsgrootte is maximaal acht personen.

Heb jij Long Covid?

Ben jij een van de mensen die last heeft van deze ziekte en heb je behoefte om hierover contact te hebben met lotgenoten? Je vindt bij de groep van SWL herkenning en begrip voor jouw situatie. En je kan je ervaringen en tips delen. De behandeling die bij de een wel werkt hoeft bij de ander niet te helpen, maar het kan ook zijn dat je over iets hoort wat nog niet bij jou bekend is.

Kortom er wordt met een positieve instelling getracht elkaar te steunen en te helpen met tips. De sessies duren een uur, met eerst een kwartiertje inloop, daarna de bijeenkomst en indien je hier behoefte aan hebt kan je nog even blijven napraten. Maar de ervaring leert dat bij de meesten na een uur de energie op is.



Groep van Huissen

"We zitten tijdens onze sessie allemaal in hetzelfde vaarwater en dat maakt dat deze contactgroep zo waardevol is. Alles mag er zijn: positief, neutraal, negatief," vertelt Herma de Vries, initiatiefnemer. “We zijn nu met zes mensen in de groep van Huissen. En wisselen uit hoe het gaat: beter of heb je een terugval? We bespreken ook veel praktische dingen, zoals: hoe pak je een gesprek met het UWV aan? Vanaf dag een moet je met Long Covid eigenlijk zelf maar uitzoeken hoe je vooruit komt. En vaak is het lastig om de juiste hulp te vinden. Én om serieus genomen te worden, want aan onze buitenkant zie je niks. Wat dat betreft kun je beter je arm breken. Onze ervaring is, dat sommige artsen het niet erkennen en dat is heel pijnlijk. Ze verwarren het met een burn-out, terwijl Long Covid wezenlijk anders is,” aldus de Vries.

Soms ook sociaal isolement

Het hebben van Long Covid kan dan ook leiden tot een sociaal isolement. “Veel oude vrienden haken af omdat je weinig meer te vertellen hebt. Maar dat je zelf weinig te melden hebt, betekent niet dat je het niet interessant vindt wat de ander doet. Je kunt vanwege de prikkels niet meer naar feestjes komen, dus nodigen mensen je niet meer uit. Bij elke activiteit moet je jezelf afvragen: kan ik het wel doen? Het gaat vooral over je gesteldheid erna. Heb je het ervoor over om dan uitgeput in bed te liggen? Het is heel moeilijk om die grenzen te stellen.”

Alles mag er zijn

"We zitten tijdens onze sessie allemaal in hetzelfde vaarwater en dat maakt dat deze contactgroep zo waardevol is. Alles mag er zijn: positief, neutraal, negatief," voegt De Vries eraan toe.

  • Volgende bijeenkomst: 04 oktober
  • Aanmelden, onder vermelding van naam, leeftijd en woonplaats, kan bij: [email protected] ; Meldpunt SWL: 088-255 25 55.
  • Tijd: 10.15 - 11.15 uur , met een inloop vanaf 10.00 uur.
  • Locatie: het Zilverhuus, Wagenweg 12c, 6852 DW Huissen
  • Meer info op de website van SWL: www.swlingewaard.nl/activiteiten/longcovid .

Ook in Bemmel

Ook in Bemmel is er een contactgroep voor Long Covid, zie de activiteitenkalender: https://www.swlingewaard.nl/activiteiten/activiteiten-lotgenotengroepen .