De trainingsperiode is bijna ten einde voor de dappere patiënten, hun naasten, de zorgverleners uit Rijnstate. Op zondag 25 mei is het zover: de LoveLife Run in Arnhem.
Marieke en Mirella zetten zich met hart en ziel in voor de LoveLife Run dit jaar. Als organisatoren, als deelnemers én als mede-trainers van (ex-)kankerpatiënten. Ze weten hoe belangrijk bewegen is, voor herstel, vertrouwen én verbinding.
LoveLife Run in Arnhem
Een bijzonder hardloopevenement waar (ex-)kankerpatiënten, naasten en zorgverleners samen in actie komen. Voor Rijnstate is dit meer dan een sportieve prestatie. Teammanager Mirella en mammacare verpleegkundige Marieke van het Oncologisch Centrum zijn vanaf de start betrokken en ervaren iedere week opnieuw hoe krachtig dit initiatief is.
Bewegen geeft kracht én vertrouwen
Marieke: “Ik doe mee voor de verbinding tussen patiënten en het samen trainen naar fysiek herstel. Samen trainen geeft herkenning en erkenning. Het helpt mensen letterlijk weer vertrouwen te krijgen in hun lijf en in zichzelf.” Mirella vult aan: “We weten uit ervaring dat bewegen tijdens en na de behandeling enorm helpt. Het vermindert vermoeidheid, angst en depressieve klachten, en helpt bij het fysieke herstel. Maar het mentale effect is minstens zo belangrijk: samen een doel behalen geeft positieve energie.”
Wekelijks samen trainen
Deelnemers kunnen één keer per week kosteloos trainen onder begeleiding van gespecialiseerde recovery run-trainers. Die trainingen vinden plaats bij atletiekvereniging Ciko’66 in Arnhem, ook na de run is het mogelijk om daar twee keer per week te blijven trainen. Deze recovery trainingen zijn op woensdag en zondag ochtend.
Neem voor meer informatie over de trainingen een kijkje op Recoveryrun.nl. “We trainen als zorgverleners mee met patiënten en naasten,” vertelt Mirella. “En dat doet iets met de relatie. Je bouwt samen iets op en het contact verdiept zich.” Marieke merkt hetzelfde: “Je komt dichterbij. Je deelt niet alleen het ziek-zijn, maar ook het sterker worden. Dat is heel bijzonder.” Het artikel gaat verder onder de foto.
Van onmacht naar actie
Voor Mirella en Marieke is deze deelname niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk. Mirella: “Ik loop mee als teammanager, maar ook als naaste. Het gevoel van onmacht omzetten in iets positiefs – dát is wat deze run zo krachtig maakt.” Marieke herkent dat: “Kanker raakt vaak ook privé. Door dit samen te doen, krijg je het gevoel dat je iets kunt betekenen. Voor jezelf én voor anderen.”
Geld ophalen voor projecten die écht verschil maken
De opbrengst van de LoveLife Run gaat naar kankeronderzoek, maar ook naar projecten binnen Rijnstate. Mirella: “We kijken binnen het Oncologisch Centrum waar behoefte aan is. Denk aan leefstijlondersteuning of rugzakjes voor kinderen van wie een ouder kanker heeft. Kleine initiatieven, maar met grote waarde.” Het team overlegt met patiënten en collega’s om te bepalen welke projecten het meeste impact maken.
De kracht van samen
In het Rijnstate-team lopen inmiddels tientallen collega’s en (ex-)patiënten mee. “We delen posters en flyers uit, gaan actief het gesprek aan met patiënten en motiveren collega’s om zich aan te sluiten,” vertelt Mirella. De reacties zijn hartverwarmend. Marieke: “Patiënten zeggen vaak: ‘Ik wist niet dat ik dit kon.’ Die verwondering en trots, daar doen we het voor.”
Iedereen kan iets bijdragen
Wil jij ook meedoen? “Iedereen kan dit,” zegt Marieke enthousiast. “En als meelopen niet lukt, kun je ook aanmoedigen of via STRAVA je eigen kilometers maken. Of meld je aan als vrijwilliger!” Want uiteindelijk draait het allemaal om samen sterker worden. Of zoals de slogan van de run zegt: Love life. Fight cancer. (Helaas was het inschrijven als deelnemer maar tot 16 mei.)