Anders op zoek naar gezondheid: kinderboek ook voor volwassenen

18 mei 2021, 17:00 Kunst & Cultuur
kinderboekanders op zoek naar gezondheid omslag voorzijde
Chantal Walg

In Anders op zoek naar gezondheid gaat de avontuurlijke genderneutrale Anders inderdaad op zoek naar gezondheid. Het resultaat van de zoektocht zijn tweeënveertig verhalen over de betekenis van gezondheid in een taal die kinderen aanspreekt.

Ieder verhaal eindigt met een paar vragen en er zijn ‘wist-je-dat-jes’, bedoeld om ook samen een ander gesprek te kunnen voeren. Een gezonde en sociale basis creëren begint door kinderen te leren wat het inhoudt: gezond zijn en blijven.

Ook aantrekkelijk voor grote mensen

De zoektocht van Anders kan daaraan bijdragen. En dankzij de dubbele lagen en het woordgebruik zijn de (voorlees)verhalen ook aantrekkelijk voor grote mensen. In het boek Anders op zoek naar gezondheid dat 5 mei is uitgekomen, komen veel verschillende thema’s aan bod, onder andere; bewegen, slapen, eten, communiceren, jezelf accepteren, dankbaar zijn, genieten, erbij horen, voor jezelf zorgen en ook voor de natuur en het milieu. Gezondheid betekent namelijk zo veel meer dan ‘niet ziek’ zijn.

Op je gezondheid

Nies je, dan zeggen mensen: “Gezondheid.” Op een verjaardag heft familie het glas en klinkt vrolijk: “Op je gezondheid,” richting de jarige. En je hoort oudere mensen vaak de wens uitspreken dat iedereen maar gezond blijft.De avontuurlijke Anders houdt ervan nieuwe dingen te ontdekken en is heel nieuwsgierig wat gezondheid nu eigenlijk betekent, een woord dat je dus best vaak hoort. Anders besluit op zoek te gaan. Eenmaal onderweg volgen ontmoetingen met Leeuw, Kameleon, Mus, Bij, Vlinder, Spin, Boom en Maan met wie Anders de vele kanten van Positieve Gezondheid verkent en bespreekt. Ook de natuur, het milieu en het belang van aandacht daarvoor komen in de gesprekken aan bod.Schrijfster Chantal Walg: “Gezondheid is mijn grote passie. De samenleving gezonder maken mijn missie. Als gezondheidswetenschapper en verpleegkundige ben ik al jaren bezig met de veranderingen in de zorg.”

kinderboekanders c2a9 400x400 1 300x300

Gezondheid betekent zoveel meer dan ‘niet ziek’ zijn

Het besef dat het/alles anders moet sinds de uitbraak van de coronapandemie is meer dan ooit doorgedrongen. Als we onszelf en onze aarde willen redden, moeten we onze manier van leven over een andere boeg gooien: het moet gezonder, duurzamer, groener, inclusiever en meer op mens en natuur gericht. Waarde toevoegen moet hetzelfde gaan betekenen als impact maken en dit betekent ook drastisch consuminderen. Dit besef zou idealiter al bij kinderen door moeten dringen.

Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid is een nieuwe brede kijk op gezondheid. Het gaat over het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te kunnen voeren in het licht van alle emotionele, fysieke en sociale uitdagingen die je tegenkomt in je leven. Positieve Gezondheid bestaat uit zes dimensies en weer een heleboel aspecten die daar onder vallen, tweeënveertig in totaal. De zes dimensies zijn: je lichaam, je gedachten en gevoelens, mee kunnen doen, lekker in je vel zitten, dagelijks leven en nu en later.

Zelf de rode draad

Gezond zijn en blijven hangt dus met heel veel samen en jij bent zelf de rode draad die daar een rol in kan spelen. De verschillende dimensies hebben ook veel invloed op elkaar. Wanneer je bijvoorbeeld lekker in je vel zit, lukt het je ook beter om mee te kunnen doen met je vrienden en wanneer je je pols gebroken hebt, dan kun je weer minder makkelijk je dagelijkse dingen doen als douchen en je aankleden, enzovoort. Dit nieuwe concept wordt binnen de gezondheidszorg meer en meer omarmd, niet alleen door verschillende professionals in de praktijk, maar ook door beleidsmakers en binnen het onderwijs.
Voor meer informatie zie: www.andersgezond.nu en www.andersopzoeknaargezondheid.nl .


kinderboek
Chantal Walg

Gezondheid is mijn grote passie. De samenleving gezonder maken mijn missie. Als gezondheidswetenschapper en verpleegkundige ben ik, Chantal Walg al jaren bezig met de veranderingen in de zorg. Ik droom van gezondheidszorg waar de mens, gezondheid en het samenleven centraal staan en waar vooral ook gekeken wordt naar perspectieven. Samen met professionals, managers en bestuurders van organisaties in heel Nederland werk ik aan deze andere kijk op gezondheid. En ik schrijf erover.
In mijn boek Gezond centraal Opschudding in de gezondheidszorg schreef ik al dat gezond samenleven onder meer betekent dat alle kinderen op school les krijgen over wat Positieve Gezondheid is en wat zij in eerste instantie zelf kunnen doen om hun eigen gezondheid te bevorderen, op alle dimensies. Met Anders op zoek naar gezondheid, een toegankelijk boek voor jong en oud, komen mijn kennis en (levens)ervaring samen en geef ik daadwerkelijk handen en voeten aan de vele aspecten van Positieve Gezondheid.