Het Beleg en Ontzet van Huissen gevierd op 24 juni

Foto: Omroep Gelderland, JWT

Op zaterdag 24 juni was de jaarlijkse viering van de slag om Huissen, wat elk jaar werd nagespeeld door de Huissense gilden. Deze dag stond vol met tradities met als hoogtepunt het vuurvechten.

Iedere Huissenaar weet er wel iets van, het Beleg en Ontzet van Huissen. Sinds 1502 herdenken de Huissenaren deze historische gebeurtenis. En als dat geen belletje doet rinkelen dan doet ‘De Wildeman’ dat wel. Ook dit jaar werd in het centrum van Huissen ‘Het Beleg en Ontzet’ onder warme omstandigheden herdacht.

Geschiedenis

Het beleg en ontzet van Huissen vond plaats van 26 mei tot 25 juni 1502, toen Hertog Karel van Gelre vanuit Arnhem probeerde om de Kleefse enclave Huissen in te nemen. In 1502 lag Huissen economisch gunstig naast de Rijn en werd hier tol gevraagd voor de scheepsvaart richting Duitsland. Het beleg eindigde met de hulp van Kleefse legertroepen op 25 juni, die het Arnhemse leger versloegen in een veldslag. Dit jaar was de slag nagespeeld zaterdag 24 juni. Deze zaterdag staat bol van de tradities, waar het uitvoeren van het visrecht, man met het blek,(stadsomroeper) teerhuis, de bende van de Wildeman en het Gelderse kampement bij de ‘Buitenpoort’.
Vanaf 11.00 uur liepen de gilden door het centrum. De eerste aanval van de Geldersen op de markt was tegen 12.30 uur. Toen volgden de splitsing van de legers. De gehele middag zouden de gilden de stad behoeden voor de Gelderse legers. Het hoogtepunt was de slag, het vuurvechten, dat tegen 16.15 uur op de Molenweide geleverd werd.

Zaterdagschool en de bende van de Wildeman

Een van de bekendste figuren van het beleg is de spion van de Gelderse, de Wildeman die de hele dag door Huissen loopt om samen met de Huissense kinderen kattenkwaad uit te halen. Deze bende werd gevormd tijdens de zaterdagschool, die gehouden werd in het dagkapel van de stadskerk. Vanaf 10.15 uur waren kinderen en hun ouders welkom. Daar werd het verhaal achter de slag verteld.
De wildeman, de raddraaier van de Geldersen had de kinderen ‘bevrijd’ uit de school. Zij werden meegenomen door de Wildeman om hen de hele dag te vermaken met tradities en plezier. Rond 16.30 uur na het vuurgevecht waren de kinderen verlost van de Wildeman en zat de dag erop. Vragen over de bende van de Wildeman? Kijk eens op de site voor informatie en contactgegevens.

Fotoreportage


Foto’s © Harry ten Have

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen