Symfonieorkesten bundelen krachten voor grootste interactieve schoolconcerten van Nederland

05 apr , 11:23 Kunst & Cultuur
fan en nan 11 c sanne peperjpg
Sanne Peper

In 2025 brengen acht toonaangevende Nederlandse symfonieorkesten en twee theatergezelschappen een unieke reeks meeslepende schoolconcerten onder de titel

In 2025 brengen acht toonaangevende Nederlandse symfonieorkesten en twee theatergezelschappen een unieke reeks meeslepende schoolconcerten onder de titel Fanny & Nannerl take over!

Dit landelijke initiatief laat ruim 30.000 leerlingen actief beleven hoe magisch livemuziek kan zijn. De concertreeks begint in Oost-Nederland en Rotterdam, waar het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Orkest Phion de premières verzorgen, en breidt zich daarna uit over het hele land. 

De gezamenlijke première vindt plaats op donderdag 10 april 2025 in De Spiegel in Zwolle.

Krachtig signaal voor muziekeducatie

Met deze grootschalige samenwerking willen de orkesten en theaters aandacht vragen voor het belang van muziekonderwijs. Muziek heeft een bewezen positieve impact op de persoonlijke, sociale en culturele ontwikkeling van kinderen. Toch is structureel muziekonderwijs niet op alle basisscholen vanzelfsprekend. Door samen te werken met de stichting Meer Muziek in de Klas zorgen de betrokken orkesten ervoor dat ook scholen met beperkte middelen toegang krijgen tot deze concerten.

Katinka Reinders, programmamanager educatie bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest: “Voor veel kinderen is een concertbezoek niet vanzelfsprekend. Daarom werken we nauw samen met schoolbesturen en cultuurpunten om drempels weg te nemen en alle kinderen een onvergetelijke live muziekervaring te geven.”

Primeur: samenwerking op ongekende schaal

Nooit eerder werkten zoveel Nederlandse symfonieorkesten samen aan een project van deze omvang. Dit maakt Fanny & Nannerl take over! niet alleen een muzikaal hoogtepunt, maar ook een statement: door krachten te bundelen zorgen de orkesten ervoor dat zoveel mogelijk kinderen de kans krijgen om muziek te beleven en mee te doen.

Monique Wijnker, hoofd Educatie & Innovatie bij Phion: “Kinderen verlaten enthousiast zingend de concertzaal, maar de impact van schoolconcerten wordt vaak onderschat. Dit initiatief laat zien hoe belangrijk en toegankelijk muziekeducatie kan zijn.”

Zichtbaarheid en gelijke kansen

Ken je dat gevoel, dat je oudere broer of zus alles mag? Of dat je kleine broertje altijd het schattigst wordt gevonden? Bloedirritant! Dat vinden Nannerl Mozart en Fanny Mendelssohn ook. Zij maken net zulke mooie muziek als hun broertjes, maar krijgen niet dezelfde erkenning. In deze interactieve voorstelling eisen ze het podium op en nemen ze het publiek mee in hun favoriete muziek, ondersteund door live videobeelden, opzwepende ritmes en meeslepende melodieën. Een onvergetelijke Take Over!

Daniel van Klaveren, regisseur en artistiek leider bij Theater Sonnevanck: “Deze voorstelling gaat niet alleen over muziek, maar ook over zichtbaarheid en gelijke kansen. Fanny en Nannerl brengen een verhaal dat nog altijd actueel is.”

Betrokken orkesten en partners

  • Rotterdams Philharmonisch Orkest (première 2025)
  • Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel (première 2025)
  • Noord Nederlands Orkest
  • Philzuid
  • Nederlands Philharmonisch Orkest
  • Koninklijk Concertgebouw Orkest
  • Residentie Orkest
  • Theater Sonnevanck
  • Theatergroep de Horde