Toeristenbelasting Gelderland gestegen met 4 procent

Foto: bugalowparkoverzicht.nl

Overnacht je in een Gelders hotel? Dan betaal je in 2023 bovenop de prijs van je accommodatie gemiddeld €1,73 aan toeristenbelasting per persoon per nacht. Dit is vier procent meer dan een jaar eerder.

Gemeentelijk zijn de verschillen groot, zo steeg het tarief veel sterker in West Betuwe: +42,9 procent. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting in Nederland.

Flinke toenames

In 28 van de 51 Gelderse gemeenten steeg in 2023 het tarief voor toeristenbelasting vergeleken met een jaar eerder, gemiddeld met 4 procent. Landelijk was de toename hoger: 6,3 procent.
Gemeente West Betuwe voerde de grootste verandering door: toeristen betalen hier €1,50 per persoon per nacht, terwijl dit vorig jaar nog €1,05 was. Ook in Tiel (+33,3 procent) en Arnhem (+25 procent) waren er flinke toenames.

Forse verschillen tussen gemeenten

Gemeenten bepalen zelf of en hoeveel toeristenbelasting ze heffen. Lokaal zijn er daardoor grote verschillen. Nijmegen staat bovenaan de lijst van duurste gemeenten in Gelderland: de hoogte van de toeristenbelasting is hier €3,17 per persoon per nacht. De top vijf is als volgt:

  1. Nijmegen (€ 3,17)
  2. Apeldoorn (€ 2,71)
  3. Lochem (€ 2,60)
  4. Doesburg (€ 2,55)
  5. Arnhem (€ 2,50)

Lingewaard (€1) en Culemborg (€0,80) hanteren de laagste tarieven. In Druten, Heumen, Overbetuwe, Rozendaal en Westervoort wordt vooralsnog geen toeristenbelasting gevraagd.

Relatief lage toeristenbelasting in Gelderland

Voor een nachtje in een hotel betalen toeristen in Gelderland gemiddeld €1,73 per persoon per nacht aan toeristenbelasting. Een relatief laag bedrag, landelijk ligt het tarief namelijk op €2,16.
In Noord-Holland wordt gemiddeld het hoogste belastingtarief gevraagd: €3,16 per persoon per nacht. Dit komt vooral door het hoge tarief in Amsterdam van €12,12.

Meer weten?

Benieuwd naar de hoogte van de toeristenbelasting in jouw gemeente of die van je vakantiebestemming? Kijk dan op: https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting-2023.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen