Scholieren staken 23 juni tegen klimaatcrisis

Foto: Fridays For Future

Na een zomer vol droogte en andere klimaatrampen gaan op vrijdag 23 september jongeren uit heel Nederland in Arnhem de straat op voor een beter klimaatbeleid.

De klimaatstaking wordt georganiseerd door Fridays For Future Nederland. Dat is een beweging van jongeren die schoolstaken tegen de klimaatcrisis.

Planbureau voor de Leefomgeving

“Het kabinet ligt bij lange na niet op schema om de klimaatdoelen voor 2030 te halen” meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De noodzaak voor actie is dus groter dan ooit. Want om de schade van klimaatverandering in de perken te houden, moeten we minimaal de doelstelling van 55 procent co2 reductie in 2030 halen. “Afgelopen zomer was één van de droogste ooit, en de regering denkt gewoon door te kunnen gaan met business as usual. Door haar uitstelgedrag graaft de regering een graf voor de aarde,” zegt Jules van Fridays For Future.

Gevolgen van de klimaatcrisis

De demonstratie wordt gehouden in Arnhem. Het doel is de gevolgen van de klimaatcrisis, ook die buiten de randstad, aan de kaak te stellen. Ook wordt er gekeken naar mogelijke oplossingen. Arnhem staat bijvoorbeeld in de top tien van steden met de meeste luchtvervuiling in Nederland, wat voor een groot deel ligt aan de grote hoeveelheid autoverkeer rondom de stad. De klimaatactivisten vinden dat er door middel van goedkoper en frequenter OV een goed alternatief geboden moet worden voor de auto.

Taylor Swift

De scholieren voeren actie onder het mom van de #Can’tShakeItOff roep. Dit refereert naar het nummer van Taylor Swift. Zij kwam recentelijk negatief in het nieuws toen bleek dat zij heel veel Co2 uit stoot met haar privéjet. De jongeren willen benadrukken dat mensen met een voorbeeldfunctie, zoals Taylor Swift, hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Demonstratie

De demonstratie begint op 23 september om 16.00 uur in Arnhem. Over de exacte locatie wordt nog overlegd met de gemeente. Er is eerst een mars door het centrum, gevolgd door een podiumprogramma met sprekers en muziek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen