Paardenhouders gezocht voor biodiversiteitsonderzoek ‘Paard en Natuur aan huis’

Foto: hvhl

Een nieuw onderzoek roept paardeneigenaren met paarden aan huis uit heel Nederland op om actief te helpen met het in kaart brengen van de biodiversiteit in de paardensector. Hiervoor kunnen paardeneigenaren op hun eigen erf in de rol van onderzoeker kruipen.

Dit is mogelijk omdat biodiversiteit zich al goed laat bepalen door het aantal verschillende (kleine) landschapselementen te tellen, bijvoorbeeld het aantal bomen, blijvende rommelhoeken, heggen of nestkasten.

‘Paard en Natuur aan huis’

Het onderzoek ‘Paard en Natuur aan huis’ wordt uitgevoerd vanuit het lectoraat Duurzame paardenhouderij en paardensport van lector Inga Wolframm aan Hogeschool Van Hall Larenstein, in samenwerking met Stichting Part-Ner Certificering Natuurbeheer, Federatie Paardrijden Gehandicapten en EquinnoLab. Tijdens de lancering bij de Human en Horse Academy in Kootwijkerbroek op 25 april werd duidelijk waarom paarden en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Belang van biodiversiteit bij paardenhouders

Het beschermen van de natuur is belangrijker dan ooit. Daarom zet de Nederlandse overheid de komende jaren groots in op het verbeteren van de biodiversiteit in het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). “Op de minimaal 81.000 plekken waar in Nederland paarden gehouden worden schatten we in dat er al sprake is van een behoorlijke biodiversiteit,” schetst dr. Inga Wolframm. “Maar om dat goed te onderbouwen hebben we de hulp van particulieren met paarden aan huis en natuurlijk paardenbedrijven nodig. Samen met hen willen we de aanwezige biodiversiteit in kaart brengen en kijken waar uitbreiding verder mogelijk is.”

Vragenlijst

Deelnemers aan het onderzoek worden gevraagd om de verscheidenheid en aantallen van kleine landschapselementen op het eigen erf te verkennen en de bevindingen via een online formulier door te geven. Het invullen van de vragenlijst is eenvoudig en vraagt geen specialistische kennis. De vragenlijst is te vinden via Deze link.

Partners

Het onderzoek ‘Paard en Natuur aan huis’ wordt ondersteund door Provincie Gelderland, Stichting SBNL Natuurfonds, Outdoor Gelderland, Doderm B.V., Equilin B.V., Venhorst Fourage en Landschap Erfgoed Utrecht.

Over Hogeschool Van Hall Larenstein

Als je aan een betere wereld wilt bouwen en daar je beroep van wilt maken, is Hogeschool van Hall Larenstein de aangewezen plek. De meest directe verbinding tussen onderwijs en de wereldwijde transitie die op dit moment plaatsvindt op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Hier leer je de veranderingen vorm te geven waar de wereld om vraagt, maar ook hoe je je deskundigheid vertaalt naar een toekomstige carrière.
We doen onderzoek op het gebied van circulaire landbouw, water, gezonde voeding en biodiversiteit. Dat doen we samen met studenten, onderzoekers, docenten en partners uit het werkveld. Zo dicht bij het vuur zijn we in staat de professionals te creëren die tegelijkertijd vernieuwers zijn. Een rol waarin zij een wezenlijke bijdrage leveren aan de toekomst die we met zijn allen voor ogen hebben.
Van Hall Larenstein verzorgt diverse bachelor- en (professional) master-opleidingen, associate degrees en cursussen en verricht praktijkgericht onderzoek vanuit onderwijslocaties in Leeuwarden en Velp. Ga voor meer informatie naar www.hvhl.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen