Wespentelling van 17 tot en met 25 augustus

14 aug , 15:11 Natuur & Gezondheid
wespenstichting informatie en advies over wespen
Het gaat niet goed met de insecten, zo hebben we al meerdere keren kunnen lezen dit jaar.  Hoe zit dat met wespen? Zijn er dit jaar ook zo weinig wespen?
Met de nationale wespentelling van 17 tot en met 25 augustus hopen natuurorganisaties daar een antwoord op te krijgen. En daar is jouw hulp bij nodig.
Onderdeel van de Tuintelling
De nationale wespentelling is vanaf dit jaar onderdeel van de Tuintelling, waarmee de Wespenstichting als initiatiefnemer een groter publiek hoopt te bereiken. De eerste wespentelling kenden een voorzichtige start, terwijl het weer tijdens de tweede wespentelling tegenzat. De verwachting is dan ook dat er meer mensen wespen gaan tellen, en er in totaal ook meer wespen geteld worden dan in de eerste twee jaren.
Wespentelling: ontwikkelingen in kaart brengen
Wat beoogt de Wespenstichting met deze wespentellingen? Veenstra: “We willen jaarlijks in kaart brengen welke wespensoorten er in Nederland te zien zijn, en waar deze soorten zoal gezien worden. Door jaarlijks op een vast moment in het jaar in heel Nederland de wespen te tellen krijgen we daar inzicht in, en kunnen we de ontwikkelingen door de jaren heen in kaart brengen.”
Je hoeft niet bang te zijn
Voorzitter Fleurke  benadrukt dat mensen tijdens de telling ook helemaal niet bang hoeven te zijn voor deze insecten: “Zoals we vorige jaren al hebben gezien komen mensen tijdens de telling ook zweefvliegen en bijen tegen. Daarnaast zijn er wespensoorten die in principe niet steken, zoals graafwespen en sluipwespen. Verder zal een wesp mensen juist zelf zoveel mogelijk uit de weg gaan. De werksters die we gedurende de zomermaanden zien zijn erg taakgericht en vliegen liever om een obstakel heen om terug te gaan naar hun nest dan dat ze hun energie verspillen door hun angel te gebruiken.”
“Hoe meer je leert over wespen, hoe meer je bewust wordt van het feit dat we deze dieren moeten koesteren. Te beginnen door wespennesten zo mogelijk te laten zitten of anders te verplaatsen in plaats van ze te laten verdelgen door een ongediertebestrijder. We hopen dat de nationale wespentelling daar een bijdrage aan kan leveren,” besluit Fleurke.
Zo doe je mee met de nationale wespentelling
Wil je meehelpen met de nationale wespentelling, kies dan een plek uit waar je 30 minuten lang bijhoudt welke wespen of op wespen lijkende insecten je ziet. Dat kan van zaterdag 17 tot en met zondag 25 augustus. En je kan één keer of meerdere keren tellen. De resultaten geef je door via tuintelling.nl/tellingen, waar je verdere informatie vindt en jouw telling kan invoeren. Op de website van de Wespenstichting vind je alles over de verschillende soorten wespen in Nederland.
2024: Jaar van de Wesp
De nationale wespentelling is dit jaar gekoppeld aan het Jaar van de Wesp. 2024 is uitgeroepen tot Jaar van de Wesp om wespen positieve aandacht te geven en een grote groep mensen in contact te brengen met deze groep. Ze willen duidelijk maken dat wespen een interessante en soortenrijke groep insecten zijn, met een grote diversiteit aan soorten, vormen, ecologie en gedrag. Speciaal voor de limonadewespen willen ze ook laten zien hoe bijzonder en nuttig ze zijn en dat bestrijding van nesten lang niet altijd nodig is. Jaar van de Wesp is een samenwerking van de Sectie Hymenoptera, EIS Kenniscentrum Insecten, de Wespenstichting, Naturalis Biodiversity Center en de jeugdbonden voor natuurstudie JNM en NJN.