De Heuvel: streekroman van Michel Bongers

Foto:

De van oorsprong Bemmelse auteur Michel Bongers heeft een nieuwe roman geschreven: De Heuvel. Het boek speelt zich in deze regio af en is voor lokale bewoners erg interessant vanwege de herkenbare plekken en personen.

De hoofdpersoon is een voormalige Duitse hospiksoldaat die in het voorjaar van 1974, samen met een oogverblindende vriendin, een hotelkamer neemt in het Wapen van Bemmel gerund door de familie Jansen. Van hieruit gaat hij op zoek naar een gevallen kameraad die op 5 januari 1945 sneuvelde tijdens een nachtelijke patrouille op De Heuvel, het stuk niemandsland tussen Bemmel en Huissen en waar in die tijd zwaar gestreden werd tussen Britten en Duitsers. Een zoektocht die onverwacht uitpakt….

Zoals bekend was in de periode september 1944/mei 1945 de Over-Betuwe frontlinie. Alle bewoners waren toen geëvacueerd. Aan de ene kant van het riviertje de Linge zaten de Duitsers (Huissen, Angeren, Doornenburg, Gendt) aan de andere kant (Bemmel, Haalderen, Elst, Ressen, Lent) de geallieerden.

Ter inspiratie voor deze roman had schrijver Bongers het afgelopen jaar onder meer contact met een nu 90-jarige Duitse soldaat die in 1944/1945 als ziekenbroeder in Doornenburg gelegerd was. In het boek wordt deze hoofdpersoon Ewald Weckers genoemd, maar in het echt heet hij Richard Wackers.

Het boek heeft een unieke lading doordat er aan het eind een beeldimpressie te zien is met streekfoto’s uit 1944-1945. Tevens is er een lijst van gesneuvelde burgers in die periode. Het boek is verkrijgbaar bij de regionale boekhandels.

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen