Oplichterstruc: Red uw vriend op vakantie

Foto:

Lingewaard Nieuws ontvingen vanochtend een e-mail van een voor ons bekende persoon met een verzoek om dringende hulp. In de mail wordt beweert dat de goede bekende slachtoffer is geworden van diefstal in het buitenland. Het blijkt een nieuwe truc van waarschijnlijk een bende Nigeriaanse oplichters te zijn die vanuit Engeland opereert.

Er wordt gevraagd om geld te lenen en dit via Western Union over te maken. Western Union en ook MoneyGram worden vaak voor de soort zaken misbruikt.  

Bij de landelijke Fraudehelpdesk in Apeldoorn zijn intussen ruim 80 meldingen binnen gekomen van Nederlanders die dit valse verzoek via e-mail hebben ontvangen. 

Zo ging het mis bij een oud-collega. Zij schrok van het bericht van haar vriendin die was gestrand in Engeland, dat ze direct geld overmaakte naar het vermelde rekeningnummer.

Gehackte e-mail account

De oplichters gaan als volgt te werk. Eerst hacken zij een Gmail-account of Hotmail-account. Daarna versturen zij het mailtje met verzoek om uw hulp. 

2

De mail die wij ontvingen

Uw melding

Heeft ook u een e-mail gekregen die u niet vertrouwt. Klik dan op deze link van de Fraude Helpdesk in Apeldoorn. U kunt hen ook mailen via [email protected].

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen