Met relevante kennis kom je ver in het leven, maar jezelf overtuigend weten te verkopen hoewel je het eigenlijk echt niet meer weet, is ook een nuttige vaardigheid. Lees daarom hier tijdens de toets periode de beste spiektips die op internet te vinden zijn.
Scholieren van nu leven overigens in een walhalla wat spieken betreft, dankzij smartphones en internet. Sinds een jaar of vijf is het gepriegel op gummetjes en minibriefjes afgelopen en achterhaald. De moderne leerling gebruikt apps en stealthy methoden die de kans op ontdekking drastisch verkleinen.
Hier een lijst met de beste spiektips die op internet te vinden zijn:
1. Tape en smartphone
Dit is meer een tip voor hoe je het niet moet doen. Het gebeurde niet tijdens een eindexamen, op een theorie-examen voor het rijbewijs. Een 53-jarige man uit Bilthoven plakte een smartphone met headset op zijn lichaam met tape. Thuis zat iemand die hem hielp door de antwoorden op te zoeken en door te bellen. De man werd betrapt en probeerde zich te redden door te beweren dat hij altijd zijn telefoon zo droeg. De politie werd gebeld en de man is aangeklaagd wegens bedrog en fraude tijdens een officieel examen, wat hem een strafblad kan opleveren. Fail.
2. Hiding in plain sight
Kleine briefjes en krabbels op je hand vallen teveel op. Het is beter bij een voorafgaand examen een aantal officiële lege velletjes mee naar huis te nemen. Daarop schrijf je thuis rustig alle belangrijke antwoorden, op een manier dat het lijkt of het een gewone ingevulde toets is. Leg het ingevulde vel tijdens het examen stiekem op tafel tussen je andere kladvelletjes en het valt totaal niet op.
3. Etiket energiedrankje
Als je tijdens het examen zelf een flesje mag meenemen, verwijder dan thuis het originele etiket en maak het nauwkeurig na op de computer, met één verschil: in plaats van de hoeveelheden van de ingrediënten vul je de belangrijkste formules in die je nodig hebt tijdens het examen.
4. Grafische rekenmachine
Dit apparaat hoef je bij het examen wiskunde niet eens binnen te smokkelen, het is verplicht. Waar de docenten en examenmakers kennelijk niet aan gedacht hebben, is dat je het ding kunt volproppen met bestanden. Een kind kan de was doen met het volgende programmaatje: (link)
5. Open boek
Bij sommige examens mag je een of meerdere boeken open op je tafel hebben liggen. Denk aan woordenboeken, atlassen of de bekende Binas bij scheikunde en biologie. Je moet voor deze techniek wel een vaste hand hebben en een beetje kunnen knutselen. De truc is dat je enkele pagina's uit de boeken vervalst. Plak zo netjes mogelijk je pagina met eigen formules of woordenlijsten over de originelen heen. Zorg wel dat de opmaak en het lettertype exact lijken op die van het echte boek.
6. iPod
Sommige scholen staan het luisteren van muziek op een iPod tijdens het examen toe. Ze weten ongelooflijk genoeg niet dat die dingen het internet op kunnen. Dus kun je eenvoudig een samenvatting of foto van het leerboek op bijvoorbeeld Google Docs zetten.
7. Spijkerschrift
Schrijf van te voren de belangrijkste stof op een officieel proefwerkblaadje, maar let op: gebruik geen gewone pen of potlood. Zoek een voorwerp met een niet al te scherpe punt waarmee je kunt schrijven zonder inkt zodat je alleen het papier een klein beetje inkerft. Het kan ook door met een gewone pen te schrijven op twee velletjes over elkaar heen. Op het onderste drukt de tekst dan door, maar zonder inkt. Als je nu tijdens het examen goed kijkt met de juiste lichtinval dan kun je het spiekbriefje prima lezen.
8. Vieze zakdoek
Als je docent nadert, snuit je vlug de inhoud van je neus leeg in de zakdoek waarop je spiekbriefje staat. Geen docent die dat dan nog gaat controleren.
9. Geluidsbandje voor jongeren
Spreek zo traag mogelijk, en met zo hoog mogelijke stem, alles in op een audiobestand dat je moet weten voor de examens. Nu verhoog je de frequentie via de computer tot een niveau dat prima hoorbaar is voor mensen van jonger dan 20 jaar, maar niet meer voor leraren (> 18 à 20 kHz). Vervolgens speel je het geluid gewoon hondsbrutaal af in de examenzaal. Zelfs de wat jongere docenten van halverwege de 20 kunnen al geen hoge tonen meer horen. Kan niet missen en je helpt meteen ook nog al je medescholieren.
10. Capuchon
Trek altijd een capuchontrui aan en spreek af met een vriend. Hij of zij kan antwoorden ergens op schrijven en in je capuchon leggen. Jij pakt ze er vervolgens makkelijk weer uit.
11. Morsecode
Leer het alfabet van Morse uit je hoofd met een aantal klasgenoten. Vervolgens kun je gewoon door onopvallend met je pen op tafel te tikken, of te klikken met een ballpoint, met elkaar communiceren. Er bestaan ook pennen met een rood lampje dat je kunt laten knipperen waarmee de truc ook werkt. Als het hele Morse-alfabet teveel moeite is, spreek dan gewoon enkele simpele codes af: 1x klikken is ja, 2x is nee.
12. Handcode
Deze geheimtaal maakt minder lawaai dan het klikken met pennen. Spreek met een aantal klasgenoten bepaalde handsignalen af. In het vingeralfabet staat elk teken voor een letter.
Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de "Vind ik leuk" knop.
Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews .
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.