Blaren: het begint met een branderig gevoel tijdens het wandelen, maar kan in het gekste geval het einde betekenen van je wandeltocht. Hoe voorkom je ze en hoe behandel je ze als je toch een blaar krijgt?
Tips om blaren te voorkomen
- Draag passende schoenen. Dit zijn schoenen die voorkomen dat je voeten gaan schuiven, terwijl je ook nog voldoende ruimte hebt voor je tenen. Ook als je voeten iets opzetten na enkele kilometers wandelen.
- Draag passende (naadloze) sokken waarin je zo min mogelijk gaat zweten.
- Behandel je voeten vlak voordat je gaat lopen in met vaseline of uierzalf. Doordat het vet vocht tegenhoudt, worden je voeten minder week en minder stroef. Doe dit niet als het erg warm weer dreigt te worden. Het vet kan zweetvoeten juist verergeren.
- Strooi voordat je gaat lopen (en herhaal dit eventueel tijdens het lopen) wat talkpoeder in je schoenen, in je sokken en op je voeten. Talkpoeder neemt vocht op waardoor je minder last hebt van zweetvoeten.
- Was je voeten altijd alleen met koud water en zonder zeep. Zeep maakt de huid zachter.
- Gevoelige plekken kun je vlak voor een wandeling preventief afplakken met leukoplast of sporttape. Sporttape omdat het stevig is en het een goede kleefkracht heeft. Leukoplast is goedkoper en vormt zich wat gemakkelijker naar de voet. Let op dat er bij het afplakken geen ribbels ontstaan, want die veroorzaken juist blaren. Preventief tapen tegen blaren doe je trapsgewijs. Je begint buiten de kwetsbare plek. De tweede strook overlapt de eerste een klein beetje. Afhankelijk van het te tapen onderdeel blijf je stroken doorplakken tot je voorbij het pijnlijke deel bent. Als je een “bocht” wil maken kun je de tape met een schaar in knippen.
Wat doe je bij een blaar?
Open blaar
- Was je handen en trek wegwerphandschoenen aan
- Pak de franjes van de wond vast met een splinterpincet. Knip de randjes kort af bij de intacte huid met een fijn schaartje. Daar voelt het slachtoffer niets van: wél als je de gevoelige onderhuid aanraakt of daarop drukt
- Dek de blaar af met een verband. Gebruik hiervoor een kleefpleister, kompres of tweedehuidverband
Blaren prikken tijdens Vierdaagse 2012
Gesloten blaar (prikken)
- Laat blaren bij voorkeur gesloten: prik ze alleen open als ze hinderlijk zijn. Ga naar een huisarts voor grote (bloed)blaren
- Was de blaar en de omgeving voorzichtig met water en zeep schoon. Als er geen water bij de hand is, mag je ook een ontsmettingsmiddel gebruiken
- Was je handen en trek wegwerphandschoenen aan
- Neem een dunne steriele naald of bloedlancet en houd deze evenwijdig aan de huid
- Prik enkele malen aan de basis van de blaar (dus niet middenin)
- Druk met een kompres het vocht uit de blaar
- Dek de blaar af met een verband. Gebruik hiervoor een kleefpleister, kompres of tweedehuidverband
- Gooi de naald op een veilige manier weg.
Let op: Brandblaren mag je nooit open prikken.
Bron: Rode Kruis
Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de "Vind ik leuk" knop.
Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews .
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.