Brommobiel bezig aan opmars, ook in Gelderland

26 jul , 16:37 Nieuws
brommobiel het populairst In welke Gelderse gemeenten.CBS
cbs

De (veelal elektrische) brommobiel is bezig aan een stille opmars in Nederland. In vijf jaar tijd groeide het aantal met ruim 38 procent naar 23.666 stuks.

Binnen Gelderland zijn het vooral de gemeenten Scherpenzeel, Putten en Harderwijk waar de 45 km-auto steeds populairder wordt. Dat blijkt uit een analyse van mobiliteitsplatform MicroMobiel.nl op basis van CBS-cijfers. 

In welke Gelderse gemeenten is de brommobiel het populairst?

Hoewel de brommobiel met name in en rondom Amsterdam aan populariteit wint, komen ze ook in Gelderland steeds vaker voor. Afgezet tegen het aantal inwoners rijden er de meeste in de gemeenten Zaltbommel en Barneveld.

Rozendaal, Culemborg en Arnhem tellen er relatief gezien juist het minst. Dat is opmerkelijk, omdat het beeld bestaat dat ze juist in de steden het best tot hun recht komen.

Wat is een brommobiel?

Een brommobiel wordt in de volksmond ook wel ‘45-kilometerautootje’ genoemd. En een brommobiel mag inderdaad maximaal 45 kilometer per uur, maar niet elke 45 km-auto is ook een brommobiel. Zo zijn er ook nóg kleinere voertuigen, bedoeld als invalidenvoertuig, die in sommige gevallen eveneens 45 km per uur halen. Voor die voertuigen is geen rijbewijs nodig, terwijl je voor een brommobiel minimaal een AM-rijbewijs (bromfietsrijbewijs) dient te hebben. Voor een brommobiel hoeft geen wegenbelasting betaald te worden.

Toename in drie op de vier gemeenten

In driekwart van de Gelderse gemeenten nam het aantal de afgelopen vijf jaar toe. Dat hangt volgens Frank Breukelman van MicroMobiel.nl in Gelderland vooral samen met de toenemende vergrijzing: “Ouderen die bijvoorbeeld afgekeurd worden voor hun autorijbewijs, kunnen hun rijbewijs laten omzetten naar een AM-rijbewijs, oftewel bromfietsrijbewijs. En aangezien veel ouderen toch vaak maar kleine stukjes binnen de stad of het dorp rijden, biedt zo’n 45 km-auto dan dus uitkomst.”

Breukelman verwacht de komende jaren een verdere toename en niet alleen door de vergrijzing. “Arnhem, Amsterdam, Den Haag en Utrecht kennen al milieuzones en de kans is groot dat steeds meer steden zullen volgen. Daarnaast hebben we te maken met een toenemende parkeerdruk, niet in de laatste plaats omdat ‘gewone’ auto’s juist steeds groter worden. Maar ik verwacht dat vooral de elektrische brommobiel ook buiten de steden steeds vaker gebruikt zal worden. Als tweede auto is een brommobiel namelijk een heel voordelige optie, zeker als je ‘m thuis kunt opladen,” aldus Breukelman.

Minder snorfietsen

Waar de brommobiel in opmars is, zien we de snorfiets juist steeds minder terug in het straatbeeld. Sinds 2020 is het aantal met bijna 17 procent gedaald. Op Aalten, Berkelland en Lochem na noteerden alle Gelderse gemeenten ook een afname. Breukelman: “Dat kan niet los gezien worden van de invoering van de helmplicht voor snorfietsen in 2023. Met name jongeren zagen dat niet zitten. Sindsdien zien we natuurlijk de opmars van de fatbike, maar ook de brommobielbranche heeft hier duidelijk garen bij gesponnen.”

Brommobiel, fatbike, scooter.httpsprdproduction.ams3.digitaloceanspaces.com
https://prdproduction.ams3.digitaloceanspaces.com
Brommobiel, fatbike of scooter?