Energietoeslag 2023: Gelderse gemeenten ruimhartig

09 jan , 15:34 Nieuws
geldpixabaymoney 496229 1280
Ook dit jaar komen veel Gelderlanders in de knel door hun torenhoge energierekening. Huishoudens met een laag inkomen kunnen daarom een energietoeslag over 2023 aanvragen.
De voorwaarden verschillen enorm per gemeente, blijkt uit eigen onderzoek van Independer . In Gelderland blijken gemeenten coulanter dan in veel andere provincies: ze hanteren vaker een ruimere inkomensgrens waardoor meer mensen de toeslag kunnen aanvragen.

Advies van de regering

De regering adviseert om de energietoeslag over 2023 alleen uit te keren aan huishoudens met een inkomen tot circa 120 procent van de bijstandsnorm. Gemeenten kunnen ervoor kiezen om deze inkomensgrens te verhogen en 29,2 procent van de Nederlandse gemeenten doet dit ook.

In Gelderland

In Gelderland zijn gemeenten over het algemeen coulanter. Binnen de provincie heeft zelfs 35,3 procent de gemeenten een ruimere inkomensnorm. Huishoudens met een iets hoger salaris hebben hier ook recht op de volledige energietoeslag.

Wie heeft er recht op de energietoeslag?

Voor zover bekend kan elke Gelderlander met een inkomen tot en met 120 procent van de bijstandsnorm een energietoeslag over 2023 aanvragen. Veel gemeenten hebben een ruimere inkomensgrens.
  • Tot en met 120 procent van de bijstandsnorm: 29 gemeenten
  • Tot en met 125 procent van de bijstandsnorm: 1 gemeente
  • Tot en met 130 procent van de bijstandsnorm: 14 gemeenten
  • Tot en met 150 procent van de bijstandsnorm: 3 gemeenten
  • Inkomensnorm onbekend op 12 december: 4 gemeenten

Tussenregeling

Soms is er een tussenregeling voor huishoudens die net iets meer verdienen dan de aangegeven inkomensnorm. Zij ontvangen dan ook een energietoeslag, maar het gaat om een veel lager bedrag. In Voorst, Beuningen, Apeldoorn en Nunspeet is er sprake van zo’n tussenregeling. In Arnhem kunnen inwoners (met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm zonder kinderen, 130 procent met kinderen) aanspraak maken op de hoogste toeslag van Nederland €1.550.

Haast met aanvragen

Heb je recht op de energietoeslag over 2023? Wees je dan bewust van de uiterste aanvraagdatum. Deze kan namelijk verschillen per gemeente. Voor Lingewaard is er meer inforatie hier .
kunnen geïnteresseerden zich alvast aanmelden om direct op de hoogte gesteld te worden zodra het Noodfonds opengaat.