Verlies van oppervlakte natuur aan vullen met natuur op een andere plek

31 mrt 2017, 15:47 Nieuws
pg logo zw 750x268px e1491477260401
De Raad van State steunt de aanpak om het verlies van oppervlaktenatuur aan te vullen met het verbeteren van natuur op een andere plek. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State op 30 maart 2017. 'Het is mooi dat de Raad van State deze aanpak steunt', zegt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk voor natuur. 'Op deze manier zijn ontwikkelingen mogelijk en houden we de natuur in tact'.

Instemming met Wet Natuurbescherming vergunning

De Raad van State (RvS) deed uitspraak in de zaak rond een Natuurbeschermingswetvergunning van de provincie. Deze vergunning was ook nodig om het bestemmingsplan te kunnen wijzigen. Een aantal mensen had bezwaar aangetekend tegen onze vergunning. Omdat de RvS instemt met onze vergunning kan een recreatiebedrijf in Ermelo uitbreiden. Door deze uitbreiding krijgen de zwarte specht en de wespendief weliswaar een kleiner leefgebied, maar gaat de RvS hiermee akkoord omdat er op een andere plek 5 keer meer leefgebied voor de zwarte specht en wespendief bijkomt.

Meer leefgebied

Het verkleinen van het leefgebied van deze soorten aan de ene kant gaat gepaard met het vergroten van het leefgebied voor deze soorten op een andere plaats. Dit gebeurt door het verbeteren van productiebos zodat het geschikt is voor deze soorten. Dit nieuwe gebied is 5 keer groter dan het gebied dat wordt gebruikt voor de nieuwe uitbreiding. Daarmee wordt de natuur per saldo versterkt.