De droom van elke carnavalist in Nederland: een perfect afgeschuimd biertje met een schuimkraag van zo’n twee vingers dik. In een wat rustiger café vaak geen probleem, maar bij drukke evenementen meestal wel. En dit gaat ten koste van de smaak en kwaliteit. Frans Ditmer heeft hier een oplossing voor, vertelt hij aan tv13.
Met 35 jaar ervaring en expertise in de glasindustrie heeft Frans Ditmer een zelfafschuimend bierglas ontwikkeld, wat de smaak van pils sterk ten goede komt. Bovendien heb je naderhand ook minder last van een kater.
Minder erge kater
Een minder erge kater klinkt voor iedere bierdrinker als muziek in de oren. Waarop menig liefhebber waarschijnlijk zal besluiten om het glas nog maar eens vol te gooien. Met gevolgen als nog meer comazuipen, bierbuiken en gezondheidsklachten. Ditmer vertelt dat dit waarschijnlijk niet het geval is. “De alcohol blijft gewoon zijn werk doen, dus het is niet zo dat je met dit glas opeens beter tegen alcohol kunt en meer bier aankan. Het gaat puur om de ‘side effects’ zoals een verminderde kans op een kater achteraf”.
Bier bevat iso-alfazuur en dat is de boosdoener van het overmatig plassen na het drinken van bier. “Omdat die zuren niet meer in het bier zitten, krijg je minder last van uitdroging en een kater”, aldus Ditmer.
Afschuining
“De oplossing voor een perfecte schuimkraag en betere smaak zit hem in de afschuining van het glas. In een getapt biertje zakt vanwege de zwaarte het koolzuur naar beneden en gaat door opwaarste druk de schuimlaag met grote zuurstofbelletjes omhoog. Door de schuine bovenkant van het glas loopt de schuimlaag vanzelf over de rand. En door oppervlaktespanning zoals we dat met een mooi woord noemen ontstaat een perfecte schuimkraag”, legt Ditmer uit.
Doordat de schuimkraag beter wordt afgevoerd, alsmede de iso-alfazuren die mede de bitterheid van bier bepalen, wordt pils minder bitter, lekkerder en van een betere kwaliteit verzekert Ditmer. “Bij speciaalbieren wordt de smaak door bitters in de schuimkraag beter, bij pils juist slechter.”
Voorjaar 2015
Het zelfafschuimende bierglas moet in het voorjaar van 2015 op de markt beschikbaar zijn. “We zijn nog aan het kijken of we het glas via brouwerijen op de markt gaan brengen, of dat we het helemaal zelf doen. Maar het streven is het voorjaar, zodat iedereen op een terrasje in de zon kan genieten van een perfect pilsje”, aldus Ditmer.
Winactie
Wil jij als eerste kunnen genieten van een perfect afgeschuimd pilsje? Like dan de Facebookpagina van FndF en deel dit bericht .