Les over dementie voor groep 8 van Basisschool De Borgwal

Foto: Alzheimervrijwilligers

Groep acht van Daltonbasisschool De Borgwal in Bemmel heeft een gastles over dementie gevolgd.

Willeke van Aken, bestuurslid afdeling Arnhem van Alzheimer Nederland, verzorgt gratis deze interactieve gastlessen.

Met dementie te maken

Omdat steeds meer mensen met dementie te maken krijgen, zijn er ook in iedere klas leerlingen die ervaring hiermee hebben. Dit bleek al meteen bij de vraag van Willeke: “Wie kent er iemand met dementie.” Tien vingers schoten de lucht in. De leerlingen wisten ook goed signalen te benoemen: “Veel vergeten, soms weet mijn oma mijn naam niet meer of mijn opa is vaak de weg kwijt.”
In een filmpje wordt uitgelegd wat er in de hersenen gebeurt bij dementie. Mensen met dementie weten vaak niet meer wat ze gisteren gedaan hebben, maar ze weten wel veel over vroeger. Voor hen is het ook moeilijk om keuzes te maken. Tip van Willeke: “Stel een vraag waar je met ja of nee op kunt antwoorden. Dus niet wil je koffie, thee, water, limonade of wijn? Dit onthouden mensen met dementie niet en ze zullen alleen op het laatste reageren.” Een leerling stelde de vraag: “Kunnen ook kinderen dementie krijgen?” Gelukkig kon Willeke de vraagsteller geruststellen.

‘Gouden Appel Vierdaagse’

De les was een goede voorbereiding voor de ‘Gouden Appel Vierdaagse’ in juni in De Lingehof in Bemmel. Alle bewoners ‘lopen’ met de leerlingen van groep 8 vier dagen lang een rondje om het gebouw. Tijdens het blarenbal worden zij feestelijk binnengehaald. Onderweg wordt er veel georganiseerd.

Welke school volgt?

Voor een les over dementie voor groep 7 en/of 8 kun je contact opnemen met Elise Werkman, [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen